Hlavní obsah

Panika v Austrálii: Někdo schovává jehly do jahod. Našli je už v pěti státech

Sydney

Panika zachvátila australské spotřebitele poté, co jeden zákazník rozkousl jahodu, v níž byla ukryta jehla na šití. První zprávy o uschování jehly v jahodách přišly minulý týden z Queenslandu. Od té doby nahlásilo podobný nález dalších pět australských států, a to Nový Jižní Wales, Viktorie, Teritoria hlavního města Austrálie, Jižní Austrálie a Tasmánie, píše agentura DPA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hledá se „slabé místo“ v dodavatelském řetězci, uvedl australský ministr zdravotnictví Greg Hunt. Současně Úřadu pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu nařídil, aby případ vyšetřil. „Jde o těžký zločin a útok na veřejnost,“ uvedl Hunt.

Muž, který jahodu s jehlou rozkousl, skončil se zraněním v nemocnici. Úřady v této souvislosti vyzvaly obyvatele, aby toto ovoce před spotřebou překrajovali.

Foto: Dan Peled, ČTK/AP

Velké řetězce stáhly jahody ze své nabídky

Pěstitelé i policie už naznačili, že některé případy mohli spáchat napodobovatelé původního pachatele. Podle queenslandského Svazu pěstitelů jahod mohl jehly do plodů zapíchat "nespokojený zaměstnanec". Policie nicméně uvedla, že je příliš brzy na podobné spekulace.

Zatím ale nebyl zjištěn žádný podezřelý. V Queenslandu úřady vypsaly odměnu v přepočtu 1,6 miliónu korun za informace, které povedou k odhalení pachatele.

Případy jehel v jahodách zřejmě citelně postihnou australské pěstitele v období vrcholící sklizně. Odhady hovoří v přepočtu o dvou miliardách korun. Kauza postihla zatím šest značek: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries a Oasis.

Evropa zatím nebezpečí nehlásí

V pondělí dva největší distributoři jahod na Novém Zélandu oznámili, že zastavili dovoz jahod z Austrálie. Velké supermarkety, jakými jsou Coles a Aldi, oznámily, že jako preventivní opatření stahují jahody ze svých pultů.

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy se v evropském systému varování žádná hrozba podobného charakteru zatím neobjevila. „Nevyskytla se indicie, že by se takto kontaminovaná potravina mohla objevit na tuzemském či evropském trhu,” řekl Novinkám. Pro podobné účely slouží evropský systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), kde možná rizika ohledně jahod prověřoval.

Kopřiva se v minulosti nesetkal s tím, že by se jahody z Austrálie dovážely na tuzemský trh. Důvodem je podle něj zřejmě velká geografická vzdálenost a nákladná doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám