Hlavní obsah

Američané upozornili na armádní manévry v Rangúnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ambasáda v Barmě v neděli vyzvala americké občany, aby nevycházeli a zůstali v bezpečí. Poukázala na zprávy, podle nichž jsou z největšího barmského města Rangúnu hlášeny vojenské manévry a poprvé od armádního převratu 1. února byla na místě obrněná vozidla. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Armádní manévry v Barmě.

Článek

Ambasáda také upozornila na možnost, že mezi jednou hodinou v noci a devátou hodinou ranní nebudou v provozu telekomunikační sítě.

Obrněné vozy se podle svědků objevily v ulicích v neděli k večeru místního času. V neděli přitom proti armádnímu puči opět protestovaly stovky tisíc lidí, a to již devátý den v řadě.

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Svět

V některých částech země přestaly jezdit vlaky, když drážní zaměstnanci odmítli přijít do práce. Armáda v noci hromadně zatýkala poté, co si v sobotu pro zatýkání i provádění domovních prohlídek udělila široké pravomoci.

Před elektrárnou ve městě Myisťina v Kačjinském státě na severu země bezpečnostní složky střílely, aby rozehnaly dav shromážděných lidí, napsala agentura s odkazem na přímý přenos místních médií vysílaný na Facebooku.

První Bidenovy sankce. USA je uvalí proti strůjcům převratu v Barmě

Svět

Není však jasné, zda složky použily gumové projektily, nebo ostré náboje. Před elektrárnu dorazily stovky lidí, kteří mají za to, že armáda se chystá přerušit dodávky elektřiny, aby mohla v noci zatýkat. S příchodem večera na místo dorazily zásahové jednotky policie a vojáci, kteří k rozehnání protestujících použily také vodní dělo.

Armáda v Barmě 1. února svrhla demokraticky zvolenou vládu v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

V Barmě se nedaří armádě dostat moc pod svou kontrolu

Svět

Puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetření.

Zadržen byl i Ťjo Tin Schwei, blízký spolupracovník vůdkyně Su Ťij, a celé vedení bývalé volební komise.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy uvalí na organizátory převratu v Barmě a na subjekty, které na ně mají vazby, sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

V Barmě pokračují protesty proti puči

V Barmě se v pondělí chopila moci armáda, zatím se jí však nepodařilo utlumit protesty odsuzujících převrat. V Rangúnu v pátek po setmění opět lidé tloukli do...

Výběr článků

Načítám