Hlavní obsah

V Barmě se nedaří armádě dostat moc pod svou kontrolu

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Rangún

Ani tvrdé zásahy policie neodradily Barmánce, aby protestovali proti vojenskému převratu. V Rangúnu vyšlo do ulic na sto tisíc lidí, což je dosud největší počet, uvedl s odvoláním na svědky list The Guardian. Policie na rozehnání demonstrantů použila výstražnou střelbu do vzduchu, gumové projektily, vodní děla a slzný plyn. Podle OSN si zásah vyžádal mnoho zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera v Barmě zachytila, jak policie postřelila studentkuVideo: Reuters

 
Článek

Rangúnu lidé dodržují zákaz vycházení platný od 20:00 do 04.00 a večer jen tlučou do hrnců a pokliček, ale přes den nedodržuje zákaz shromažďování nikdo. „Nemůžeme mlčet,“ řekla ve středu agentuře Reuters Esther Ze Naw, která řídí protesty mládeže. „Jestliže byla při poklidných protestech prolita krev, bude jí prolito více, když je (pučisty) necháme ovládnout zemi,“ dodala.

Požadavkem už není jen propuštěných vůdců civilní vlády v čele s nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij, a návrat ke stavu před pučem z 1. února, ale také revize ústavy. Z ní by se měly vyškrtnout paragrafy, které garantují armádě klíčové ministerské posty a dávají vojákům právo veta v parlamentu, kde mají automaticky garantovanou čtvrtinu křesel.

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Zastoupení OSN upozornilo, že z mnoha měst docházejí zprávy o brutálním potlačování protestů a velkém množství zraněných. V hlavním městě Neipyijtu byla jedna žena zasažena do hlavy a je v nemocnici v kritickém stavu.

Odpůrce puče neuklidnilo ani vyjádření generála Mina Auna Hlaina, že chce budovat opravdovou demokracii a umožní spravedlivé volby, jichž se zúčastní více stran.

Junta by měla v Barmě nastolit „opravdovou a ukázněnou demokracii”, říká pučistický generál

Svět

V úterý večer podnikla policie několikahodinovou razii v rangúnském sídle Národní ligy za demokracii, která vyhrála listopadové volby, jež armáda označuje za zfalšované, protože v nich jí podporovaná strana utrpěla porážku.

Foto: ČTK/AP

Barmští policisté za zátarasy z ostnatého drátu v Mandalaji

Pučisté nemají podporu

I když je barmská armáda mocná a známá svou krutostí, tentokrát se jí nedaří dostat moc pod svou kontrolu. Ve středu se k protestu státních zaměstnanců, především lékařů a učitelů, připojili i zaměstnanci ministerstva energetiky.

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Svět

Na několika místech se k demonstrantům přidali dokonce i policisté. Ve městě Loikau jich byly čtyři desítky a drželi transparent: Členové myanmarské policejních sil v barmské státě Kaja jsou s civilisty.“ Další mávali transparentem: Nepotřebujeme vojenskou diktaturu.“ Ve městě Maulamyine se k demonstrantům přidal jeden policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám