Hlavní obsah

V Barmě pokračují protesty proti puči

Novinky, Alex Švamberk
Rangún

V Barmě se v pondělí chopila moci armáda, zatím se jí však nepodařilo utlumit protesty odsuzujících převrat. V Rangúnu v pátek po setmění opět lidé tloukli do hrnců a poklic, aby dali najevo svou nespokojenost. V ulicích je podporovalo troubení aut, uvedl list The Guardian. Do protestů se kromě zdravotníků zapojili i studenti a učitelé, informovala stanice BBC.

Foto: Reuters

Protest proti puči v Rangúnu

Článek

V pátek odpoledne se stovky studentů a učitelů sešli před rangúnskou univerzitou Dagon. Dávali najevo podporu barmské vůdkyni Su Ťij, která je od pondělí v domácím vězení spolu s dalšími čelnými představiteli Národní ligy pro demokracii. „Nenecháme strádat naši generaci v takovéto vojenské diktatuře,“ řekl agentuře AFP student Min Sithu. „Doufám, že naše generace bude poslední, který zažije vojenskou vládu,“ dodal další, který nechtěl být jmenován. Všichni měli rudé stužky reprezentující svrženou Národní ligu pro demokracii.

V Barmě protestují proti puči

Svět

Demonstrace se uskutečnila, i když junta zablokovala v zemi hojně používaný Facebook, jenomže mnozí se připojili na internet přes VPN, a obešli tak zákaz, nebo použili Twitter a Instagram. Taxikáři vyhazují z okýnka aut letáky proti vrchnímu veliteli armády Min Aung Hlaingovi, který dával najevo zájem stát se jednou prezidentem.

Foto: Reuters

Barmánec pálí portrét vrchního velitele armády Mina Aunga Hlainga

„Nyní jsou lidi vzdělanější a ochotnější mluvit proti armádě,“ řekl devatenáctiletý Tun: „Žili jsme ve strachu, ale taky jsme prožili pár let bez něj. Máme svá práva a už nemáme vymyté mozky.“

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Na sedmdesát poslanců oznámilo, že ustaví vzbouřenecký parlament a budou v něm zasedat tak, jak měli podle původního plánu. Policie proto zasáhla proti dalšímu čelnému představiteli opozice, 79letému členu ligy Win Hteinovi. Zadržen byl za vzpouru, za což mu hrozí až trest doživotí. „Nelíbí se jim, co říkám. Bojí se toho, co říkám“ uvedl.

Foto: Reuters

Učitelé z rangúnské pedagogické univerzity protestují proti puči

V pátek se v zemi konaly i další protesty, ale přímo v ulicích se však neprotestuje, protože si je většina Barmánců vědoma toho, jak tvrdě umí armáda postupovat. Proto se v Rangúnu uchýlil k obvyklému vyjádření nespokojenosti třískáním do hrnců na balkónech. V Mandalaji už bylo zatčeno na 30 lidí a policejní šéf tam hrozil střelbou gumových projektilů a použitím slzného plynu.

Barmská cvičitelka si dávala do těla, za zády jí začínal převrat v zemi

Koktejl

I když nový americký prezident Joe Biden pohrozil Barmě sankcemi, pučisty to neodradilo, aby pokračovali v upevňování své moci a dosazování dalších ministrů, uvedl asijský korespondent BCC Jonathan Head. V Radě bezpečnosti OSN se kvůli odporu Čín a Ruska a výhradám Indie a Vietnamu nepodařilo prosadit rezoluci odsuzující puč v Barmě, ale Čína i Rusko podpořily výzvu za propuštění Su Ťij.

Foto: Reuters

V Mandalaji přivádějí k soudu zadržené studenty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám