Hlavní obsah

Američané podnikli první nálet na Tálibán od podpisu mírové dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spojené státy podnikly ve středu první vzdušný útok na pozice afghánského hnutí Tálibán, uvedl mluvčí amerických sil v Afghánistánu Sonny Leggett. Mírová smlouva přitom byla podepsána v sobotu, ovšem už v pondělí Tálibán hrozil obnovením útoků.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Spojené státy podnikly 4. března nálet na bojovníky Tálibánu v Nahr-e-Saradži v provincii Hílmand, kde bylo napadeno kontrolní stanoviště afghánských národních bezpečnostních sil,“ uvedl na Twitteru Leggett. Vysvětlil i důvod útoku. „Byl to úder na obranu, který měl přerušit útok (Tálibánu). Byl to náš první útok proti Tálibánu za 11 dní.”

Podle BBC není jasné, zda si střet vyžádal nějaké mrtvé či zraněné.

Z Leggettova vyjádření plyne, že Tálibán přestal dodržovat příměří: „Jen 3. března podnikl Tálibán 43 útoků na kontrolní stanoviště afghánských bezpečnostních sil v provincii Hílmand. Vedení Tálibánu slíbilo mezinárodnímu společenství, že sníží násilí a nebudou stupňovat útoky. ”Vyzýváme Tálibán, aby zastavil nepotřebné útoky a splnil své závazky,“ uvedl Leggett.

Podle něj jsou USA oddány míru, ale mají také odpovědnost chránit své afghánské partnery v poli.

Zpochybnil i tvrzení Tálibánu, že bojuje za osvobození Afghánistánu od mezinárodních sil, když zmínil, že dohoda zahrnující omezení násilí stanoví cestu k jejich odchodu. Tálibán ale krátce po podpisu instruoval své velitele, aby klid zbraní už nedodržovali a útočili na afghánské vládní sily. Plyne to z dopisu, ke kterému se dostala afghánská televize Tolo.

Tálibán je dva dny po podpisu mírové smlouvy s USA připraven obnovit útoky

Svět

Mluvčí Tálibánu Suhail Šahín pak uvedl, že „plánuje implementovat jeden po druhém všechny body dohody, aby se zabránilo eskalaci“. Obvinil afghánskou vládu, že klade dohodě překážky. Afghánský prezident odmítl propustit 5000 zajatců Tálibánu, jak slibuje smlouva. Uvedl, že se o tom teprve bude jednat.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

Podle dohody se mělo na úvod jednání Tálibánu s afghánskou vládou vyměnit 5000 zajatých tálibů za 1000 zajatých afghánských vojáků 10. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám