Hlavní obsah

Alžírsko jako ruská brána do Afriky. Evropa to nese nelibě, tamní plyn ale potřebuje

Novinky, Vít Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Návštěva alžírského prezidenta v Rusku a jeho ujištění o trvalém přátelství s Moskvou budí na Západě nevoli. Alžírský plyn je ale pro Evropu cenný, proto jsou reakce zatím zdrženlivé.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se svým alžírským protějškem Abdelmadžidem Tebbounem

Článek

„Během šedesáti let naší nezávislosti zastáváme stejnou pozici: Alžírsko vždy podporuje Rusko,“ uvedl alžírský prezident Abdelmadžíd Tebboune při pátečním setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Tebbouneho návštěva Ruska zahrnovala schůzky s ruskou politickou elitou, stejně jako účast na ekonomickém fóru v Petrohradě. Tam patřil alžírský prezident mezi nejváženější hosty, neboť představitelé západních států akci již řadu let ignorují.

Alžírsko je v delikátní situaci, protože si z pragmatických důvodů nechce Rusy pohněvat. Moskva dodává značně militarizované zemi nejvíce zbraní a ruské firmy skrze velké investice zčásti ovládají klíčový energetický sektor Alžírska.

Cena plynu na burze raketově vyletěla o čtvrtinu

Ekonomika

Naproti tomu nejvýznamnějším odběratelem alžírského zemního plynu, a tedy i hlavním zdrojem deviz, jsou státy Evropské unie.

Západ nese blízké vztahy Alžírska s Ruskem velmi nelibě, musí však našlapovat opatrně, neboť dodávky alžírského zemního plynu jsou pro Evropu v současnosti velmi důležité.

V minulých měsících se evropští politici střídali v Alžíru jako na běžícím pásu – byl mezi nimi i český ministr průmyslu Jozef Síkela – a výsledky se dostavily. Několikanásobně zvýšené dodávky plynu z Alžírska pomohly Evropě vykrýt ukončení dodávek z Ruska.

O válce na Ukrajině sice během Tebbouneho pobytu v Rusku nepadla zmínka (Alžírsko se dosud v OSN při hlasováních o rezolucích týkajících se ruské agrese zdrželo – pozn. aut.), i tak je podle některých místních komentátorů současná návštěva alžírského prezidenta v Rusku už za hranou.

„Tohle bude Západ vnímat jako přímou podporu Ruska,“ napsal na okraj Tebbouneho návštěvy server The New Arab.

Rusové se netají tím, že Alžírsko pro ně může sloužit jako vlivový můstek pro ekonomické a politické pronikání do dalších států černého kontinentu.

Mj. prostřednictvím plánovaného transsaharského plynovodu, který by přiváděl cennou surovinu z Nigérie na sever přes alžírská plynová pole.

Západ s Ruskem bojuje o alžírský plyn

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám