Hlavní obsah

Cena plynu na burze raketově vyletěla o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, tento týden výrazně vzrostla. Ve čtvrtek po poledni se na jednu chvíli přiblížila hranici 50 eur (1 190 Kč) za megawatthodinu (MWh), kde naposledy byla začátkem dubna. Za růstem ceny stojí hned několik faktorů.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne cena plynu s kontraktem na dodání v červenci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu připisovala oproti předchozímu dni v jednu chvíli až 24 procent a vyšplhala se na 49,5 eura za MWh, později se propadla do pásma 42 až 45 eur.

Přitom ještě v pondělí byla cena „jen“ 31 eur (737 Kč) za MWh a začátkem června byla dokonce pod 25eurovou hranicí.

Cena ve čtvrtek raketově stoupla kvůli zprávě, že Nizozemsko se chystá letos v říjnu zavřít největší plynové pole v Evropě, které se nachází v Groningenu, informovala s odvoláním na osoby obeznámené se situací agentura Bloomberg s tím, že vláda tento záměr oficiálně oznámí koncem tohoto měsíce.

Plyn na burze zdražoval ještě před informací o uzavření nizozemského pole. Obchodníci totiž spekulují s cenou kvůli nejistotě ohledně dodávek, protože současné údržbové práce v některých velkých norských zařízeních na těžbu a zpracování plynu se protáhnou až do poloviny července. Na druhé straně pak visí otazník i nad samotnou poptávkou.

Evropa se letos vymanila z nejhoršího, když po loňské energetické krizi má nyní dostatečné zásoby plynu, což jí s vědomím, že na příští zimu tak bude mít dostatek komodity, poskytuje pocit bezpečí, uvádí Bloomberg.

Podle aktuálních dat organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) jsou zásobníky v Evropské unii plné téměř ze 73 procent.

Ještě donedávna velkoobchodní cena plynu od začátku roku setrvale klesala. Začátkem ledna byla cena na 82 eurech (1950 Kč) za MWh, o půl roku později, tedy na začátku června, se propadla až pod 25 eur (595 Kč). Až v posledních dvou týdnech nejistota ohledně výhledu v poptávce vyvolala na trzích volatilitu.

Zásobníky plynu jsou naplněny z více než 70 procent. Před zimou budou plné, slibuje Síkela

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám