Hlavní obsah

Afghánský chlapec zabil pro 80 dolarů britského vojáka, nakonec je stejně nedostal

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šestadvacetiletého příslušníka britské námořní pěchoty Stephena Curleyho zabila nálož, kterou odpálil jen 14letý Afghánec Aga Valí. Tálibán mu za to slíbil osmdesát dolarů, ale nedostal je. To vše ukázalo v pátek vyšetřování smrti britského desátníka, o němž v sobotu informoval britský deník The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Kirianne Curleyová u vozidla s rakví se svým mužem, kterého zabila nálož v Afghánistánu.

Článek

Desátník zahynul loni v květnu, když by na hlídce v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu. Exploze jeho tělo vrhla na třímetrovou zeď. Byl okamžitě mrtvý.

Expertíza ukázala, že nálož byla buď odpálena ručně, nebo když se na ni šláplo. V tomto případě ale zřejmě šlo o první způsob. Nálož nastraženou na silnici odpálil 14letý chlapec Aga Valí. Tálibán mu za to slíbil 80 dolarů. Když si přišel pro odměnu, šéfové Tálibánu slib porušili a nevyplatili mu ji. Řekli mu, že by měl bojovat z náboženských důvodů a ne pro peníze.

Zrazený a rozčilený chlapec se k útoku přiznal afghánské policii, kam ho poslal jeho otec. Byl zadržen, při vyšetřování ale nebylo uvedeno na jak dlouho a je-li ještě ve vazbě v Sanginu, kde sloužila i jeho oběť.

Vyšetřování také ukázalo, že Tálibán při útoku použil novou taktiku. Zaměřil se na velitele, které identifikoval podle 90 centimetrové antény na batohu.

Daniel Gaul, který s ním byl na hlídce, uvedl, že po útoku začali používat britští vojáci novou taktiku zvanou „velké národní skomírání“. Nyní vojáci používají žebříky k překonání zdí okolo základen místo toho, aby museli projíždět úzkými masážemi, kde má exploze bomby největší následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám