Hlavní obsah

Švédsko a Dánsko pozastavily podávání vakcíny od Moderny mladším ročníkům

Stockholm/Kodaň
Aktualizováno

Švédsko a Dánsko ve středu oznámily, že přeruší očkování mladších ročníků vakcínou proti covidu-19 od společnosti Moderna. Rozhodnutí zdůvodnily tím, že v souvislosti s očkovací látkou byly hlášeny vzácné vedlejší účinky. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Švédská zdravotní agentura uvedla, že přerušuje podávání vakcíny od Moderny u lidí narozených v roce 1991 a později.

Data podle ní naznačují, že u mladých dospělých a mladistvých očkovaných touto látkou se zvýšil počet případů myokarditidy a perikarditidy, tedy zánětu srdeční svaloviny nebo vaku obklopujícího srdce.

„Souvislost je obzvláště jasná, pokud jde o očkovací látku Moderny Spikevax, a to obzvlášť po druhé dávce,” uvedla agentura s tím, že riziko těchto onemocnění je nicméně velmi nízké.

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Svět

Dánsko uvedlo, že lidi ve věku 12 až 17 let očkovalo hlavně vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. Podávání vakcíny od společnosti Moderna lidem mladším 18 let se rozhodlo pozastavit z opatrnosti

„V předběžných datech... je podezření na zvýšené riziko zánětu srdce po očkování Modernou,” uvedl v prohlášení dánský zdravotnický úřad.

Odkázal přitom na data z dosud nepublikované severské studie, která bude zaslána k dalšímu posouzení Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA). Doplnil, že finální data očekává do měsíce.

Švédsko a Dánsko uvedly, že zmíněným věkovým skupinám nyní místo Moderny doporučují vakcínu Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech.

Dánsko zároveň uvedlo, že rozhodnutí učinilo, přestože "zánět srdce je velmi vzácným vedlejším účinkem, který má většinou mírný průběh a sám odezní".

Část Evropy upouští od používání roušek v obchodech

Koronavirus

Bezpečnostní komise EMA v červenci dospěla k závěru, že onemocnění srdce se po očkování Comirnaty a Spikevax mohou objevit velmi vzácně, a to častěji po druhé dávce a u mladých mužů.

Přínosy vakcín od Moderny a Pfizer a BioNTech, které využívají průlomovou technologii takzvaného mediátorové RNA (mRNA), nadále převyšují rizika, uvedli regulátoři v EU, USA a ve Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Kanadští zdravotní činitelé minulý týden sdělili, že po očkování vakcínou od Moderny bylo hlášeno víc případů vzácného zánětu srdce než po očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech.

Vakcínu Comirnaty mladistvým již doporučuje Norsko, což dnes zopakovalo. „Muži mladší 30 let by také měli zvážit výběr Comirnaty, až se nechají očkovat,” uvedl v prohlášení Geir Bukholm z norského institutu veřejného zdraví.

Podle agentury Reuters se očekává, že ve čtvrtek zveřejní své rozhodnutí také Finsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám