Hlavní obsah

Část Evropy upouští od používání roušek v obchodech

Zatímco v České republice nadále platí povinnost zakrýt si před vstupem do obchodů dýchací cesty respirátorem, část evropských států od povinnosti mít dýchací cesty v těchto prostorách zakryté úplně upouští. Platí to především v severských zemích, ale také například v Maďarsku.

Foto: Novinky

Lidé s rouškami nakupují v obchodech.

Článek

Od povinného nošení roušek v obchodech upustily Dánsko, Maďarsko, Norsko, Švédsko, Británie, Finsko a Nizozemsko. V prvních pěti zemích dokonce není ochrana dýchacích cest vyžadována ani v městské hromadné dopravě (s výjimkou Londýna).

Řada zemí si rozvolnění mohla dovolit díky vysoké proočkovanosti. Přesto jsou pravidla v některých státech pružná. Nizozemci například do obchodů mohou oficiálně bez roušek, majitelé obchodů si ale pravidla mohou určit jinak. Pokud tedy ochranu dýchacích cest budou vyžadovat, je zákazník povinen si ústa zakrýt.

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Svět

I přes rozvolněná pravidla si výše zmíněné státy nevedou v počtu nových koronavirových případů za posledních sedm dní příliš odlišně od České republiky, kde jsou v obchodech povinné dokonce respirátory či nanoroušky. Zmírnění opatření, kdy by byly místo respirátorů povinné roušky, jako v jiných zemích, se nechystá.

V přepočtu na milion obyvatel si nejhůře za poslední týden vedla Británie. K 3. říjnu měla podle serveru Our World in Data 497 případů, následuje ji Nizozemsko (100), Norsko (94), Dánsko (76), Finsko (69), Švédsko (59), ČR (58) a Maďarsko (49).

Evropská léková agentura schválila očkování třetí dávkou

Evropa

Důležitější statistický údaj je ale počet úmrtí. Británie jich měla za sedm dní 1,69 v přepočtu na milion obyvatel. Následuje ji Maďarsko s 0,71 úmrtími, Švédsko s 0,66, Dánsko s 0,52, Nizozemsko s 0,34, ČR s 0,33, Norsko s 0,29 a Finsko s 0,23 úmrtími.

ČR na rozdíl od těchto zemí zaostává v proočkovanosti obyvatelstva. Nejlépe si v tomto ohledu vedou Dánové, kteří se blíží hranici 90 procent (86,68). Vysokou proočkovaností se mohou chlubit ještě v Norsku (85,2) a Nizozemsku (82,4). Následují Švédsko (77,8), Finsko (69,7), Maďarsko (66,1) a Spojené království (65,9). Česko se blíží teprve 56 procentům. Z populace starší 18 let je očkováno 67 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám