Hlavní obsah

Summit Rusko-USA spustí v Bratislavě manévry ozbrojenců

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Únorová návštěva Bratislavy americkým prezidentem Georgem W. Bushem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem spustí největší bezpečnostní akci v dějinách země. "Přítomnost prezidentů si vyžádá nasazení všech 600 policistů z Úřadu ochrany ústavních činitelů. V terénu budou i další bezpečnostní složky," řekl v úterý ředitel Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Ján Packa.

Foto: foto PČR

Řidič automobilu značky Škoda Fabia vyjel po nezvládnuté levotočivé zatáčce mimo komunikaci.

Článek

"Vše záleží na bezpečnostní situaci, mj. jaké budeme mít informace  o pohybu teroristů, případných demonstracích antiglobalistů a podobně," konstatoval Packa.

Sám prý nepovažuje Bratislavu z bezpečnostního hlediska za ideální místo americko - ruského summitu. "Mimo hlavní město by to pro nás bylo jednodušší," uvedl.

Pohotovost armády i agentů

Začátkem příštího roku mají v SR proběhnout první konzultace s americkou i ruskou stranou. Očekává se totiž přítomnost "značného množství" agentů obou zemí. Všechny akce je proto potřebné koordinovat a zabezpečit se značným předstihem.

Podle nejmenovaného zdroje budou v pohotovosti také slovenská armáda, speciální jednotky a bojová technika.

"Součinnost těchto složek jsme si vyzkoušeli při letošním zasedání parlamentního výboru NATO. Je nám ale jasné, že to tentokrát bude mnohem složitější," řekl Právu zdroj, který nechtěl být jmenován.

Stejný zdroj je přesvědčený, že policie by měla dostat modernější vybavení, jinak bude mít se zabezpečením summitu problémy.

Přípravu na setkání Bush - Putin zahájila i Slovenská informační služba (SIS). "Tajná služba podnikne všechna základní opatření, aby vše proběhlo bez problémů. Věříme v minimálně tak bezproblémový průběh akce, jako byla letošní návštěva papeže na Slovensku," řekl mluvčí SIS Vladimír Šimko.

Most mezi Východem a Západem

Podle politologa Alexandra Dulebu se Bratislava v únoru dostane na dva dny do centra pozornosti celého světa. "Slovensko je malá země a je důležité, aby zde probíhaly podobné akce mezinárodního významu. Summit zvýší váhu našeho hlasu na mezinárodní scéně," uvedl.

Politolog Ivo Samson se zase domnívá, že summit USA a Ruska může paradoxně dosáhnout to, co svého času propagoval Vladimír Mečiar - být mostem mezi Západem a Východem.

"Slovensko má v současnosti ze všech států Visegrádské čtyřky nejlepší pozici k supervelmoci USA i k velmoci Ruské federaci," říká Samson. Při dobrém vztahu s USA považuje za důležité, že SR má v Iráku jednotku na neomezenou dobu.

"Vztahy s Ruskem se po roce 1989 nijak zvlášť nenarušily. Jsme stále závislí na ruském plynu a ropě a neudělali jsme to, co například Česká republika, která si zabezpečila i jiné zdroje strategických surovin," dodal.

Bratislavané bez nadšení

Obyvatelé Bratislavy mají z těchto zpráv smíšené pocity. "Je to fajn, že k nám Bush i Putin přijedou. Považuji to za definitivní uznání Slovenské republiky," řekl Právu stručně Milan Podhradský.

Martina Krajná se však obává možných nebezpečí. "Zbytečně to přitáhne pozornost teroristů," povzdechla si.

Nadšení nejsou také taxikáři. "Čekám, že v únoru to bude ještě horší než při summitu NATO. Zase přijdu o kšefty," říká taxikář, který má stanoviště před Slovenským národním divadlem.

Reklama

Související články

Zasedání NATO v Bratislavě ohrozily bomby

Dvě igelitové tašky s výbušninami našla slovenská policie ve čtvrtek ráno na Fajnorově nábřeží, nedaleko budovy Slovenské filharmonie. Právě tam zítra začne...

Zasedání NATO udělalo z Bratislavy pevnost

V ulicích těžká obrněná technika, vodní děla, nad městem krouží vrtulník, na střechách budov ostřelovači, zátarasy, osobní kontroly a omezení v dopravě....

Výběr článků

Načítám