Hlavní obsah

Zasedání NATO udělalo z Bratislavy pevnost

Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V ulicích těžká obrněná technika, vodní děla, nad městem krouží vrtulník, na střechách budov ostřelovači, zátarasy, osobní kontroly a omezení v dopravě. To je nyní obraz centra Bratislavy. Slovensko od pátečního poledne hostí jarní zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance (NATO).

Foto: Stanislava Dvořáková

Poslední momenty letošního léta při osvěžení v aquaparku.

Článek

Opatření v mnohém připomínají zasedání NATO v Praze. Vstup do centra na speciální povolení, vylidněné ulice - obyvatelé si raději udělali prodloužený víkend.

Na klid v metropoli bude dohlížet tisícovka policistů. Další tři tisíce jsou připraveny v záloze. Kvůli summitu jsou zpřísněny i bezpečnostní kontroly na hranicích.

Chtěl pozornost médií

Organizátory schůzky zatím výrazně znejistil včerejší nález 1,5 kilogramu výbušniny v centru města. [celá zpráva] Pod kontejner s odpadky plastickou trhavinu položil zatím neznámý člověk.

Ministr vnitra Vladimír Palko dnes k případu uvedl, že výbušné systémy nastražil zřejmě někdo, kdo chtěl upoutat pozornost médií.

"Na základě dosavadních zjištění to nevypadá na to, že by někdo chtěl skutečně ohrozit životy a spáchat nějaký teroristický útok nebo atentát," uvedl minstr. "Spíše mi to vychází na to, že někdo chtěl způsobit mediální rozruch, takže bychom mu v tom neměli moc pomáhat," soudí Palko.

Batoh vyvolal poplach

Policie objevila v pátek na bratislavském letišti batoh, ke kterému se nikdo nehlásil.

Stalo se to v čase, kdy sem přilétali delegáti Parlamentního shromáždění NATO. Jak Právu potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Boris Ažaltovič batoh byl pohozen na autobusové zastávce před budovou letiště.

"Pyrotechnici ho odnesli mimo letiště. Zde zjistili, že v batohu není žádná bomba," dodal. Po několika hodinách se majitelka batohu přihlásila na policii.

Mobilní laboratoř připravena

"Do přísně strážené zóny A kolem budovy Slovenské filharmonie neproklouzne nikdo bez kontroly. Zóna B je nárazníkovou zónou v případě demonstrací a zóna C je monitorována průběžně. Právě v této vnější zóně byly ve čtvrtek uloženy bomby. Je zřejmé, že pachatel neměl šanci proniknout blíž k místu zasedání," řekl Právu šéf slovenských Ústavu pro ochranu ústavních činitelů Ján Packa. Tvrdí, že vše je dostatečně zabezpečené.

Z vrtulníku vybaveného kamerou, který krouží nad městem, je přenášen obraz do centrály krizového štábu. Situaci policisté okamžitě vyhodnocují.

Další dva vrtulníky jsou připraveny k nasazení. Za městem v lokalitě Železná studénka je umístěno mobilní chemická laboratoř, jež může do několika minut vyhodnotit případný chemický útok.

Dnes NATO a Rusko

Více než 352 delegátů se bude v Bratislavě radit o vztazích mezi Evropskou unií a Spojenými státy, vnitřní reformě organizace a o vztazích NATO s Ruskem.

Summitu se účastní poslanci národních shromáždění 26 členským zemí Aliance, 13 přidružených a 8 pozorovatelských států. Celkově do Bratislavy dorazí 352 delegátů a 116 členů jejich doprovodu.

Svůj projev přednese také generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Na programu poslanců je dnes setkání tajemníků delegací a schůze Stálého parlamentního výboru NATO-Rusko. Někteří účastníci zasedání se setkají také s prezidentem Rudolfem Schusterem.

Do Bratislavy již přiletěl šéf shromáždění Doug Bereuter.

Vrchol programu v úterý

Hlavní program - plenární zasedání za účasti generálního tajemníka aliance Jaapa de Hoop Scheffera a šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammada Baradeje - čeká summit až v úterý.

Reklama

Související články

Zasedání NATO v Bratislavě ohrozily bomby

Dvě igelitové tašky s výbušninami našla slovenská policie ve čtvrtek ráno na Fajnorově nábřeží, nedaleko budovy Slovenské filharmonie. Právě tam zítra začne...

Výběr článků

Načítám