Hlavní obsah

Z masových protestů antiglobalistů v Bratislavě sešlo

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Místo ohlašovaného desetitisícového protestu proti Severoatlantické alianci se v sobotu na bratislavském Náměstí Svobody sešlo jen několik málo desítek demonstrantů. Policie přitom nenechala nic náhodě: připravena byla vodní děla, jízdní policie a těžkooděnci, kteří chránili nedalekou budovu Úřadu vlády.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Podle účasti se na prvním místě umístili policisté, pak novináři a až třetí jsou demonstranti," komentoval s humorem situaci ředitel Úřadu pro ochranu veřejných činitelů Ján Packa.

Celou akci narušila jen skupina punkerů, kteří napadali fotografy a kameramany. "Jak si to představuješ fotit punkery? Zaplatil si?" křičel mi do tváře jeden zjevně opilý demonstrant. Okamžitě zakročila policie, která punkery legitimovala.

Organizátoři protestu pak požádali policii, aby punkery z náměstí odvedli. "Protestní" akce skončila asi po hodině. "Demonstrace se nemohla uskutečnit, protože byla narušena punkery a přišlo příliš málo lidí," řekl Právu jeden z organizátorů, který se představil jako Jozef.

Mezi přihlížejícími byli i starší občané, kteří hlasitě vyjadřovali nespokojenost. "Nezazněl žádný projev a neskandovala se hesla proti NATO. Měla to organizovat komunistická strana," rozčiloval se starší muž, zjevně sympatizant této strany. "Nechceme do NATO!" křičela starší žena. Na upozornění, že Slovensko už je členem Aliance, jen pokrčila rameny a dodala: "Ale neměli bychom tam být, vždyť nejsme vrahové jako ten Bush".

Delegátům se prý zdají opatření příliš přísná

Na náměstí se přijel podívat i vedoucí slovenské delegace na Parlamentním shromáždění NATO poslanec Jozef Banáš. Opětovně kritizoval nadbytečná bezpečnostní opatření. 

"Ukazuje se, že obavy z masových demonstrací byly zbytečné. Uznávám však, že odpovědnost za ochranu celé akce nese ministerstvo vnitra," řekl Banáš.

Uvedl však, že i zahraničním účastníkům se přílišná demonstrace síly zdá přehnaná. Šéf ochranky Packa mu oponoval, že vše probíhá v klidu jen pro masivní přítomnost policie. "Vycházeli jsme z toho, že bylo nahlášeno deset tisíc demonstrantů. Počet policistů v ulicích však antiglobalisty zjevně odstrašil," konstatoval.

Obchodníci si stěžují

Zatímco běžní obyvatelé Bratislavy přísná opatření tolerují a považují je za nutná, obchodníci si stěžují.

"Jindy máme plno. Dnes se lidé centru města vyhýbají. Turisté, když vidí policisty a transportéry, raději pospíchají zpět do hotelů," říká prodavač v obchodě se suvenýry nedaleko Slovenského národního divadla.

Také číšníci z okolních restaurací říkají, že prodělávají. "Pro nás je tato akce katastrofou," mávne rukou jeden z nich. Policisté odhánějí taxikáře, který tvrdí, že má před divadlem zaplacené místo.

"Do úterý na toto místo můžete zapomenout," důrazně gestikuluje policista. "O víkendu jsou zde nejlepší kšefty. Platím magistrátu velké peníze, abych zde mohl stát a teď mě prostě vyženou," rozčiluje se taxikář.

Reklama

Související články

Zasedání NATO v Bratislavě ohrozily bomby

Dvě igelitové tašky s výbušninami našla slovenská policie ve čtvrtek ráno na Fajnorově nábřeží, nedaleko budovy Slovenské filharmonie. Právě tam zítra začne...

Zasedání NATO udělalo z Bratislavy pevnost

V ulicích těžká obrněná technika, vodní děla, nad městem krouží vrtulník, na střechách budov ostřelovači, zátarasy, osobní kontroly a omezení v dopravě....

Výběr článků

Načítám