Hlavní obsah

Spojenci se musí Česka důrazně zastat, říká odborník na ruskou bezpečnostní politiku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní zbraní Západu je solidarita, spojenci se musí Česka zastat i jinak než jen neurčitými prohlášeními, myslí si britský profesor a odborník na ruskou bezpečnostní politiku Mark Galeotti. Napsal to ve svém komentáři kauzy Vrbětice pro server Moscow Times.

Foto: ČTK/AP

Analytik Mark Galeotti

Článek

„Může být znepokojující zjistit, že jste byli posledních sedm let ve válce,” začíná svůj text Galeotti, který mimo jiné působí v pražském Ústavu mezinárodních vztahů nebo na londýnské škole University College London.

„Těžko říct, co je nejvíce překvapivé: načasování, míra české reakce, nebo operace sama,” pokračuje Galeotti.

Pokud je tajnou zbraní Ruska jednotka 29155, pak zbraní Západu je solidarita.
Mark Galeotti, britský odborník na mezinárodní zločin a ruskou bezpečnostní politiku

Uznávaný profesor dává sobotní oznámení české vlády do souvislostí s odchodem Tomáše Petříčka z ministerstva zahraničí, ruskou vakcínou Sputnik V a tendrem na dostavbu jaderného reaktoru v Dukovanech.

Čeští diplomaté opouštějí ambasádu v Moskvě

Domácí

Část české veřejnosti příběhu nevěří, upozorňuje Galeotti s vysvětlením, že ruská vládní média hovoří o manipulaci české Bezpečnostní informační služby západními vlivy. „BIS se přetvořila ve východoevropskou odnož CIA nebo MI6,” napsala například Rossijskaja gazeta.

Podle Galeottiho teď bude zásadní sledovat, zdali se západní spojenci za Česko postaví i jinak než jen „neurčitými prohlášeními morální podpory”.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

„Pokud je tajnou zbraní Ruska jednotka 29155, pak zbraní Západu je solidarita. Jedinou otázkou je, zda jsou státy sešikované za Českem ochotny ji použít tak hojně, jako se Moskva obrací na svoje krotké záškodníky,” uzavírá britský profesor.

Galeotti napsal přes dvacet knih, českému publiku je známý především jako autor mezinárodně uznávané knihy Musíme si promluvit o Putinovi, která vyšla v roce 2019. Ve svých odborných textech se zabývá především mezinárodním zločinem a ruskou bezpečnostní politikou. Zastává funkci ředitele poradenské společnosti Mayak Intelligence.

Reklama

Výběr článků

Načítám