Hlavní obsah

Čeští diplomaté opouštějí ambasádu v Moskvě

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhoštění pracovníci české ambasády v Moskvě a jejich rodiny musí během pondělka opustit Rusko. Nyní tak balí a nakládají krabice se svými věcmi či připravují na cestu své domácí mazlíčky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odjezd českých diplomatů z ambasády v RuskuVideo: AP/Reuters

 
Článek

Čeští diplomaté dostali na opuštění země zhruba 24 hodin.

Diplomatické pnutí a vzájemné vyhošťování pracovníků ambasád odstartoval v sobotu večer brífink, na němž český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Česká ambasáda v Moskvě je paralyzovaná. Fungují jen konzulové, zbytek letí domů

Domácí

Česko následně rozhodlo o vyhoštění 18 příslušníků ruských tajných služeb, kteří měli diplomatické krytí. Moskva záhy odpověděla vykázáním 20 českých zaměstnanců, z toho 16 diplomatů ze svého území, mezi nimi i zástupce českého velvyslance v Moskvě.

V Moskvě zůstává pouze pět diplomatů, kteří pokryjí konzulární služby. Politický a hospodářský úsek skončil. Činnost ambasády bude podle ministra zahraničí Jana Hamáčka paralyzovaná.

Lidé před ambasádou provolávali Rusku hanbu

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám