Hlavní obsah

Součástky do dronů, jimiž Rusové útočí na Ukrajinu, jsou i od amerických či japonských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská nevládní organizace NAKO sestavila ve spolupráci s dalšími odborníky seznam západních společností, které vyrábějí součástky používané v dronech Šáhid-136. Těmito drony dováženými z Íránu Rusko na Ukrajině útočí převážně na civilní a infrastrukturní objekty, a terorizuje tak jimi civilní obyvatelstvo, tvrdí autoři studie.

Foto: ČTK/AP

Trosky sestřeleného „sebevražedného dronu“

Článek

Na seznamu je desítka amerických firem, jedna kanadská, jedna japonská a jedna švýcarská.

Seznam sestavila ukrajinská Nezávislá antikorupční komise (NAKO) společně s mezinárodní lidskoprávní organizací IPHR, ukrajinskou nevládní Truth Hounds zaměřenou na dokumentování válečných zločinů a mezinárodní organizací Global Diligence sdružující právníky specializované na lidská práva v oblastech konfliktu.

Na seznamu západních firem vyrábějících jednotlivé součástky figurují americké firmy Adesto Technologies, Analog Devices, Freescale, Hemisphere, Hitec USA Group, International Rectifier, Marvell Technology, Maxim Integrated, Micrel Semiconductor, Micron Technology, Texas Instruments, kanadská společnost Tallysman, japonská Murata Manufacturing a švýcarská STMicroelectronics.

Ukrajina nedostane stíhačky do konce protiofenzivy, připustil šéf vojenského výboru NATO

Evropa

Autoři analýzy uvedli, že všem jmenovaným firmám zaslali žádost o komentář. Část z firem odpověděla a ujistila, že bude přísněji kontrolovat, kde jejich produkce končí. Například kanadská Tallysman uvedla, že si je vědoma, že některé jí vyráběné součástky byly zneužity pro armádní naváděcí systémy používané na Ukrajině.

„V rámci možností vzhledem k tomu, že náš produkt je prodáván celosvětově, zkoumáme a kontrolujeme identitu zákazníků a zamýšlené konečné použití,“ sdělila firma.

Firma Texas Instruments pak uvedla, že neprodává žádné své produkty do Íránu a že je po začátku ruské invaze na Ukrajinu přestala dodávat i do Ruska a Běloruska. V podobném duchu se vyjádřila také společnost Micrel Semiconductor. Ke studii ohledně dronů Šáhid-136 se vyjádřily i některé další z jmenovaných firem.

Rusko podle zveřejněné studie zaútočilo na Ukrajinu už více než tisícovkou dronů Šáhid-136, které po zásahu cíle vybuchnou. Na podzim se tyto drony podílely na ruských vzdušných útocích na energetické objekty, následkem čehož se miliony Ukrajinců ocitly bez vytápění, elektřiny nebo vody. Drony způsobily i civilní oběti. Například 17. října 2022 zasáhly tyto bezpilotní letouny bytový dům v centru Kyjeva, kde zemřelo pět civilistů včetně těhotné ženy. Dalších 19 obyvatel se tehdy záchranářům podařilo vyprostit ze sutin, připomněla studie.

Mrtví nevadí. Prigožinovi byly vráceny zabavené miliardy, poslal si pro ně řidiče

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám