Hlavní obsah

Sněhové bouře zuří v celé střední Evropě i v USA

CNN, ČTK, Novinky, AP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/COLUMBIA/BERLÍN

Vichřice, která zuří nad Českou republikou, v pátek zasáhla také Rakousko a Německo, kde působí potíže v dopravě zejména sněhové bouře. Z Horních Rakous a Salcburska jsou z vrcholků hor hlášeny poryvy větru o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu.

Článek

V nižších polohách dosahuje rychlost větru 80 km/h. Sitauce se bude dále zhoršovat, v alpských oblastech Salcburska očekávají během dneška a soboty až metr nového sněhu. Rychle přibývající sníh a větrem vytvářené závěje prudce zvyšují i nebezpečí lavin. Nejhorší je v tomto směru situace v Tyrolsku, kde byl místy vyhlášen až čtvrtý, tedy vysoký stupeň lavinového nebezpečí.

Na mnoha úsecích horských silnic bylo nařízeno povinné užívání sněhových řetězů. První problémy jsou hlášeny i z dálnic A1 a A9. Až 20 centimetrů nového sněhu leží i na silnicích v Dolních Rakousích včetně okresu Waldviertel při hranicích s ČR. Sněhové řetězy je nutné nasadit i na některých úsecích silnic B71 a B21.

Husté sněžení hlásí od časných ranních hodin také Voralbersko na západě Rakouska. Uzavřena tam musela být například silnice S16 u Bingsu, kde uvázlo ve sněhu sedm automobilů.

V Německu ochromena vlaková doprava

Silné vichřice zasáhly i Německo. V pátek odpoledne ochromily vlakovou dopravu po celé zemi. Na 100 000 domácností v Sasku, Sasku-Anhaltsku, Durynsku a Braniborsku zůstalo zčásti bez elektřiny, neboť stromy poražené vichřicí poškodily na mnoha místech elektrické vedení. "Závady jsou v celé síti," řekl mluvčí energetické společnosti enviaM v Saské Kamenici.

Mezi nejvíce postižené oblasti patří německé Krušnohoří, Altenbursko v Durynsku a region Weissenfels v Sasku-Anhaltsku. Německé dráhy sdělily, že oblasti, kde vlakovou dopravu nejvíce zasáhl vichr, jsou spolkové země Dolní Sasko, Brémy, Hesensko, Durynsko, Severní Porýní-Vestfálsko a oblast kolem bavorského Pasova.

V Bonnu zemřel muž, na kterého při vichřici spadla patnáctimetrová větev kaštanu, před níž vlastním tělem chránil šestiletou holčičku. Muž zemřel v nemocnici na následky zranění, dítě zůstalo nezraněno.

Mrazy sevřely severovýchod USA

Zima tvrdě zasáhla ve čtvrtek severovýchod USA. Ještě v pátek závěje sněhu a mráz sužovaly statisíce obyvatel USA, skoro půl miliónu lidí v Georgii a obou Karolínách zůstávalo bez proudu.

Národní meteorologická kancelář varovala, že jízda po silnicích je "velmi riskantní nebo úplně nemožná". V následujících hodinách má napadnout dalších několik centimetrů sněhu, což aktuální sitauci zhorší. "Teplota stupeň po stupni bude stoupat, takže se blíží obleva po silné mrazivé bouři," sdělil meteorolog Doug Outlaw z kanceláře na Greenvillském letišti.

Zima si už vyžádala jednu oběť, muže, na kterého se zřítil třicetimetrový strom obalený sněhem a ledem. Bouře také zavinila nehodu školního autobusu na předměstí Atlanty, kde se řidič snažil vyhnout spadlému stromu a předními koly skončil mimo silnici. Žádný ze školáků však nebyl zraněn.

Největším nepřítelem je led

"Led je naším největším nepřítelem, mnohem horším než sníh," řekla Lucinda Trewová z firmy Duke Power, která zásobuje nejpostiženější oblasti obou Karolín. Stromy se lámou a trhají elektrická vedení, které často ani samo neunese váhu ledu. Do akce je nasazeno 7500 lidí, přesto není jasné, kdy se škody podaří odstranit a všichni spoléhají na oteplení.

Stejný názor na led mají i silničáři. "Sníh můžeme odstraňovat pomocí pluhů, led ne," uvedl mluvčí virginského oddělení pro dopravu Chuck Lionberger.

Neprůjezdné však nejsou silnice jen kvůli sněhu a ledu: "Stromy a dráty elektrického vedení leží na všech cestách, je nebezpečné jít ven" sdělila Rebecca Nealová, která se snaží udržet zbylé teplo ve svém domě v Greenville tak, že ucpává okna prostěradly. Do práce nešla, protože bez proudu byla i její kancelář.

Zrušeno bylo i vyučování v řadě škol na severu Georgie i v postižených oblastech Karolín a na západě Virgínie.

Reklama

Výběr článků

Načítám