Hlavní obsah

Směr se se třemi dalšími stranami dohodl na návrhu programových priorit nové koalice

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Na úřadu vlády v Bratislavě pokračovala v pondělí jednání o vytvoření nové vládní koalice. Zúčastnily se jich tříčlenné delegace stran Směr -sociální demokracie, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť. Podle předsedy Směru a dosavadního premiéra Roberta Fica je výsledkem osmihodinového jednání návrh programových priorit.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Návrh programových priorit je podle Fica nyní kompletní.

„V úterý musí projít stranickými orgány zainteresovaných subjektů. Následně budeme definitivně rozhodovat o programových prioritách, co už by mohlo být součástí dohody o spolupráci čtyř subjektů na vytváření vlády. Dnes jsme neprobírali žádné personální otázky. Řešili jsme programové průniky. Mohu konstatovat, že jsme nenašli takové otázky, které by nás definitivně rozdělovaly,“ uvedl Fico.

„Porušení slibů”

Tři poslanci strany Síť přitom dříve v pondělí oznámili, že pokud strana vstoupí do vládní koalice s Ficovým Směrem, stranu opustí. „Jednání vedení strany se Směrem považujeme za porušení předvolebních slibů,“ uvedl poslanec zvolený za Síť Miroslav Beblavý.

Podle Beblavého předseda strany Síť Radoslav Procházka jednáním o koalici se Směrem zahodil své jméno a v očích veřejnosti ho už nikdy neočistí.

Nespokojení poslanci vytvořili webovou stránku, na které mohou vyjádřit svůj názor voliči Sítě. Po avizovaném odchodu Kataríny Macháčkové, Simony Petrik a Beblavého by Síť nemohla vytvořit poslanecký klub. Minimální počet poslanců pro vytvoření klubu je osm a Síť získala ve volbách deset křesel.

Sulík europoslancem

Předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík v pondělí potvrdil, že zůstává poslancem Evropského parlamentu a vrátí mandát poslance slovenského parlamentu. Sulík tím dal jasně najevo, že už nevěří v sestavení pravicové vlády. O Sulíkovi jako předsedovi nejsilnější pravicové strany se uvažovalo jako o možném premiérovi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Podvod na voličích

Podle šéfa hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče spáchali předseda strany Most-Híd Béla Bugár a šéf Sítě Procházka podvod na svých voličích.

„Scénář byl napsaný dopředu. Slovensko bude mít nejzkorumpovanější vládu v historii. Jediná záchrana před zloději ve vládě jsou předčasné volby,“ konstatoval Matovič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám