Hlavní obsah

Smělá operace zachránila britské komando v poušti

Právo, mcm

Dramatická operace podle deníku The Daily Mail zachránila příslušníky zvláštních sil SAS, obklíčené v pouštní oblasti afghánské provincie Kandahár oddíly Tálibánu. V provincii vzdálené stovky kilometrů od Kábulu uvázlo asi 20 elitních příslušníků SAS.

Foto: Sidiqullah Khan, ČTK/AP

Tálibánci v Kandaháru.

Článek

„Byla to velmi tichá mise. Kandahár padl do rukou Tálibánu v pátek a naši chlapci tam byli ještě o pět dní později. Nepřítel řádil a zabíjel spoustu příslušníků afghánských speciálních jednotek, se kterými síly SAS spolupracovaly. Byla to velmi naléhavá mise,“ řekl zdroj listu.

WSJ: Co je padesátkrát nebezpečnější než Afghánistán?

Svět

K úniku se nedalo použít letiště v Kandaháru, hlavním městě stejnojmenné provincie. Už ho totiž ovládal Tálibán. Příslušníci SAS se proto probojovali do pouště, kde se ukryli. Své souřadnice pak odeslali velitelství speciálních sil v sérii kódovaných zpráv.

Dramatické noční přistání

Britské vojenské letectvo (RAF) pak muselo najít letadlo schopné přistát a znovu vzlétnout v poušti.

Ve středu večer zachytily online sledovače průlet britského herculesu nad Perským zálivem.

Mohly jej však sledovat jen krátce, než posádka vypnula identifikační zařízení. Jeho další trasa totiž mířila do oblasti, kterou muži ze SAS označili jako možnou přistávací plochu.

K odporu jsou připraveny povstat tisíce, varuje táliby obklíčený Pandžšír

Svět

Letoun ze zvláštní letky RAF provedl dramatické noční přistání, možné jen díky přístrojům pro noční vidění.

„Posádka herculesu ze 47. letky, která v noci přistála v těžkém terénu a znovu se dostala do vzduchu s našimi chlapci a jejich vybavením na palubě, si zaslouží ocenění,“ řekl pak zdroj listu.

Letadlo se pak znovu dostalo do hledáčku sledovačů minulý čtvrtek, když se se zachráněnými příslušníky SAS blížilo k mezinárodní vojenské základně v Dubaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám