Hlavní obsah

Selhali jsme. Dánský deník se omluvil za papouškování po vládě při pandemii

Kodaň

Ekstra Bladet, jeden z největších deníků v Dánsku, se čtenářům omluvil za to, že po dobu pandemie zveřejňoval vládní covidová data bez toho, aby je podrobil kritické analýze. V komentáři nazvaném „Selhali jsme“ se bulvární deník přiznává k řadě chyb.

Foto: ekstrabladet.dk

Komentář publikovaný na webu Ekstra Bladet

Článek

Text podepsaný redaktorem Brianem Weichardtem vyšel na internetové verzi deníku 7. ledna. Není zřejmé, zda se jedná o názor vedení redakce. Na sociálních sítích komentář poté přesdílela řada novinářů z různých koutů světa, včetně renomované americké žurnalistky Bari Weissové.

„Téměř dva roky nás – média i veřejnost – skoro až hypnotizují každodenní data úřadů o koronaviru,” stojí v úvodu článku. „Neustálá duševní pohotovost se podepsala na nás všech. Proto musíme i my, novináři, zhodnotit své vlastní úsilí. A selhali jsme,” stojí dále v textu.

Vláda lhala, tvrdí

Podle autora bylo chybou média, že nezjišťovalo, zda nejsou vládou podávané statistiky ohledně covidu nadhodnocené. „Nebyli jsme dostatečně ostražití, když bylo zapotřebí se ptát, co to vlastně znamená, že jsou lidé do nemocnic přijímáni s covidem, a ne kvůli covidu,” píše.

Zdravotníci v Rakousku dostávají od antivaxerů dopisové bomby

Koronavirus

V textu obviňuje vládní činitele ze špatné komunikace a z údajného „lhaní” ohledně efektivity vakcín. Zřejmě tak naráží na výrok premiérky Mette Frederiksenové, která označila vakcínu za „největší super zbraň ze všech”.

„Vidíme, že naše super nemocnice stále čelí obrovskému tlaku navzdory tomu, že téměř celá naše populace je vyzbrojena touhle super zbraní”.

Řecko začne od neděle udělovat pokuty za porušení očkovací povinnosti

Zahraniční

Autor komentáře už ale nepřipomíná, že Frederiksonová současně dodávala, že bude zapotřebí přeočkování.

Ekstra Bladet je dánský, bulvárně laděný deník založený v roce 1904. Od té doby je stálicí na tamní mediální scéně, podle údajů z roku 2018 ho přečte za týden asi 91 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám