Hlavní obsah

Řecko začne od neděle udělovat pokuty za porušení očkovací povinnosti

Řecko začne udělovat pokuty za nesplnění nové povinnosti nechat se naočkovat proti covidu-19 hned od neděle, kdy nové ustanovení začíná platit. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odkazem na prohlášení řecké vlády.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokuta činí 100 eur (2450) korun měsíčně. Itálie a Řecko ve čtvrtek zaznamenaly další pokles denních přírůstků nákaz koronavirem.

Již dříve řecké ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že s vymáháním povinného očkování nechce otálet. Novou povinnost, která se týká lidí ve věku nad 60 let, úřady ohlásily v polovině listopadu.

Ve snaze podpořit očkování vláda zvažuje rozšířit povinné očkování i na lidi ve věku nad 50 let. V zemi mají dokončené očkování přes dvě třetiny obyvatel.

Řecko zavádí povinné očkování pro seniory pod hrozbou pokuty

Koronavirus

Vládní mluvčí Janis Ekonomu dnes uvedl, že vláda zavedla povinnost s ohledem na statistiky.

„Devět z deseti úmrtí na covid-19 je v této věkové skupině,” uvedl mluvčí a dodal, že na lidi nad 60 let připadá i 70 procent hospitalizovaných s vážnými problémy s dýcháním.

V Řecku dnes oznámili 20 400 nových případů koronavirové infekce za předchozí den. To je výrazně méně než minulý týden, kdy v úterý měla země přes 50 tisíc případů nákazy.

Podle části odborníků má jedenáctimilionové Řecko vrchol epidemie související s variantou omikron už za sebou.

Armádní hygienici potrestali proslavenou návštěvu u Zemana bez roušek

Domácí

Další klesající denní přírůstek dnes oznámila i Itálie. Za posledních 24 hodin se tam nakazilo přes 186 tisíc lidí, což je ale stále výrazně více než při předchozích vlnách epidemie.

Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 za posledních 24 hodin činil 316, což je maximum od května.

Podle nadace Gimbe, která se zabývá zdravotnickými statistikami, v týdnu od 4. do 11. ledna se počet nakažených zvýšil o zhruba polovinu a počet nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče o pětinu.

Podle odborníků nové případy ve velké míře tvoří varianta omikron.

Reklama

Výběr článků

Načítám