Hlavní obsah

Šéf? Už ne, Putin má nové přezdívky a pyšný na ně nebude

Stažení ruské armády z jihoukrajinského Chersonu se stalo bodem obratu. Nálada v Rusku se radikálně změnila, píše Michail Zygar v týdeníku Spiegel. Skalní přívrženci šéfa Kremlu, zastánci války na Ukrajině a byrokratická elita, tedy všichni, kteří věřili v neporazitelnost Vladimira Putina, přiznávají, že prohrál, tvrdí autor článku.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Šéfovi Kremlu už nikdo nevěří, píše Zygar. Až donedávna ho vysocí úředníci, podnikatelé nebo propagandisté nazývali „šéfem“ nebo „VV“ (Putinovy iniciály: Vladimir Vladimirovič, pozn. red.). „Ale teď má novou přezdívku: loser či blbec,“ uvádí Zygar.

Zdroj blízký ruské prezidentské administrativě Zygarovi řekl, že Putin byl dokonce srovnáván s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem, který byl zatčen a vydán Mezinárodnímu tribunálu v Haagu.

Podle Zygarova zdroje je nepravděpodobné, že by Putin skončil u soudu, protože se „toho nedožije“, píše autor článku. „Vždycky se bál ukázat slabost. Teď ji ale ukázal a všem je jasné, že ho oddělají. Dá-li Bůh, má ještě šest měsíců.“

I v armádě panuje „velká nevole vůči celé správě okupovaných území a vojenské operaci jako celku“, píše Zygar. Podle jeho slov nechce nikdo proti Putinovi podniknout žádné skutečné kroky. Nikdo není připraven „převzít iniciativu, ale každý na něco čeká“, píše Zygar.

Kreml chystá druhou vlnu mobilizace, píše ISW. Putin přitom mluvil o konci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám