Hlavní obsah

Kreml chystá druhou vlnu mobilizace, píše ISW. Putin přitom mluvil o konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné analýze situace v sobotu upozornil na náznaky, podle kterých Kreml chystá druhou vlnu mobilizace přes to, že ruský prezident Vladimir Putin oznámil její ukončení k 31. říjnu.

Foto: ČTK/AP

Ruští mobilizovaní branci z města Prudboj před odchodem na frontu

Článek

ISW si všímá příspěvků ruských vojenských blogerů na sociálních sítích, kteří diskutují o možnosti nového kola mobilizace ještě v prosinci či v lednu a zmiňují některé náznaky, že se úřady na takový vývoj připravují.

Na sociální síti Telegram se objevilo předvolání, které údajně obdržel jeden obyvatel Petrohradu a v němž se mu sděluje, že se má dostavit k mobilizaci v lednu 2023, uvádí ISW. Zmiňuje také nezávislé zdroje, podle nichž úřady a podniky na novou mobilizaci připravují své zaměstnance a posílají je na různá vojenská cvičení.

„Pokračování utajených mobilizačních snah a potenciální příprava na další vlnu mobilizace spolu s nynějším podzimním kolem povolávání vojáků základní služby zřejmě ještě dál napnou už tak přetížený ruský systém generování sil,“ podotkl ISW. Putin totiž podle institutu mobilizaci na podzim zastavil hlavně proto, aby uvolnil byrokratickou a administrativní kapacitu pro organizaci podzimních odvodů.

Putin původně oznámil, že mobilizace skončí ke konci října. Podle ISW dekret o jejím ukončení nevyžaduje jeho podpis.

V Rusku chtěli mobilizovat námořníka nezvěstného od potopení křižníku Moskva

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám