Hlavní obsah

Schváleno. Povinné očkování od února bude, rozhodli rakouští poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Poslanci rakouské Národní rady velkou většinou schválili všeobecnou povinnost očkování proti covidu-19 pro lidi starší 18 let. Zákon bude ještě projednávat druhá komora parlamentu, Spolková rada. Platit má začít 1. února. Rakousko je první evropskou zemí, která zavádí tuto praxi.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Rakouský parlament schválil povinné očkování

Článek

Poslanci dnes večer hlasovali pro zákon poměrem 137 ku 33 hlasům. Koalice lidovců (ÖVP) a Zelených hlasovala svorně pro, v řadách opozičních sociálních demokratů (SPÖ) a liberálů (NEOS) se našly ojedinělé hlasy proti. Očkovací povinnost tak z parlamentních stran jednoznačně odmítá pouze pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

„Je přijat (potřebnou) většinou,” řekla Doris Burešová, druhá předsedkyně Národní rady, poté, co se o nové legislativě několik hodin diskutovalo.

Z očkovací povinnosti mají být vyňaty těhotné ženy, lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být očkováni, a lidé, kteří se v posledních šesti měsících zotavili z koronavirové infekce.

Nadvláda omikronu v grafech

Koronavirus

Do poloviny března má trvat přechodná fáze, kdy povinnost nebude vynucována. Pak už bude za nedodržení povinnosti hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88 tisíc Kč).

Očkovací povinnost v Rakousku: Zavedena bude od února, vynucována od půlky března

Koronavirus

Přibližně 75 procent rakouské populace se nechalo očkovat alespoň jednou dávkou vakcíny a 72 procent je plně očkováno, což odpovídá evropskému průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám