Hlavní obsah

Scholz oznámil plán na koalici pro dodávku zbraní dlouhého dostřelu Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojenci Ukrajiny vytvoří novou koalici s cílem poskytnout Kyjevu dělostřelecké systémy dlouhého dosahu na obranu proti ruské agresi. Podle agentury Reuters to v pátek uvedl německý kancléř Olaf Scholz na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a polským premiérem Donaldem Tuskem v Berlíně.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Podporovatelé Ukrajiny rovněž použijí neočekávané zisky ze zmrazených ruských aktiv k nákupu zbraní pro Ukrajinu, dodal Scholz.

„Je zřejmé, že podporujeme Ukrajinu, a rovněž je zřejmé, že sami nejsme ve válce s Ruskem,“ podotkl německý kancléř na schůzce, jež byla uspořádána v rámci spolupráce v takzvaném výmarském trojúhelníku, který trojice zemí ustavila v roce 1991. „(Ruský prezident Vladimir) Putin musí vědět, že naše podpora nepoleví,“ dodal Scholz.

Také francouzský prezident Macron zdůraznil, že Francie a její spojenci budou pokračovat v podpoře Ukrajiny, jak dlouho bude potřeba. Zároveň ale uvedl, že Francie, Německo a Polsko se shodují na tom, že samy konflikt stupňovat nebudou.

Rusko zaútočilo na Oděsu metodou Islámského státu. Na místě nejméně 16 mrtvých

Válka na Ukrajině

Jedním hlasem

Polský premiér Tusk na setkání ujistil, že všechny tři země „mluví jedním hlasem, zvlášť pak co se týče bezpečnosti Evropy“, a že mezi nimi nejsou žádné rozkoly.

„Dnešní schůzka jasně ukazuje, že zlomyslné fámy o tom, že mezi evropskými metropolemi jsou neshody, jsou velmi nadsazené,“ řekl v pátek.

Macron minulý měsíc vyvolal rozruch svým prohlášením, že v budoucnu nelze vyloučit případné vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu. Scholz a další představitelé na to reagovali ujištěním, že jejich země na Ukrajinu své vojáky nepošlou.

Ve čtvrtek Macron prohlásil, že teze o možném vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu byla signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví.

„Nevycházejte, dokud neskončíme.“ Ruské paramilice ohlásily útok na vojenské objekty v Bělgorodu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám