Hlavní obsah

Rusko zaútočilo na Oděsu metodou Islámského státu. Na místě nejméně 16 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská armáda v pátek dopoledne ve dvou vlnách zaútočila raketami na jihoukrajinské město Oděsa. Šéf Oděské oblasti Oleh Kiper uvedl, že si oba útoky vyžádaly nejméně 14 mrtvých a 46 zraněných. Kiper to napsal na sociální síti Telegram s tím, že po prvním útoku na místo vyjely záchranné složky, na jejichž pozici Rusové zhruba po půl hodině zahájili druhý útok. Šéf oblasti posléze upřesnil, že počet mrtvých vzrostl na 16 a zraněných na 55.

Při ruském útoku na Oděsu zemřelo 16 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Při ruském raketovém útoku zahynulo 14 lidí, mezi nimiž je jeden zdravotník a záchranář. Dalších 46 osob bylo zraněno včetně sedmi zaměstnanců záchranné služby,“ uvedl Kiper na Telegramu. „Zraněným je poskytována veškerá potřebná pomoc. Všechny příslušné služby odstraňují následky nepřátelského útoku,“ dodal.

Šéf oděské oblasti zhruba po dvou hodinách od druhého útoku uvedl, že počet mrtvých stoupl na 16. „Dalších 55 lidí je se zraněnými v nemocnici. Více než 200 obyvatel a návštěvníků Oděsy darovalo krev pro oběti nepřátelského útoku. Dalších sto je ve frontě v centrech pro dárce krve,“ uvedl.

Kiper kolem desáté ráno (9:00 SEČ) poprvé informoval o tom, že byl v oblasti spuštěn raketový poplach. Vyzval obyvatele, aby se ukryli na bezpečných místech. O hodinu později uvedl, že Rusové na Oděsu zaútočili raketami a že jsou oběti na životech.

Medvěděv zveřejnil mírový plán pro Ukrajinu. A je to síla

Válka na Ukrajině

Po prvním útoku na místo dorazily záchranné složky, na které zhruba po půlhodině po prvním útoku na civilní obyvatelstvo zahájili Rusové druhý útok. Tento způsob provedení útoku je spíše typický pro teroristické atentáty islamistů, zejména jím neblaze proslul Islámský stát během svého řádění v Iráku a Sýrii.

Kiper nejprve uvedl, že počet mrtvých je osm, později jej změnil na čtrnáct. Ani toto číslo však nemusí být konečné.

List Ukrajinska pravda dále uvedl, že ruský raketový útok poškodil deset domů, čerpací stanici, plynovod a dvě hasičská a záchranná vozidla. Hasiči v současné době pracují na likvidaci požáru plynovodu a jednoho domu, kde propukl požár na celkové ploše asi 120 metrů čtverečních.

Putin by se stal prezidentem pouze Ruska, jinde nejsou volby směrodatné, řekl Novinkám expert

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám