Hlavní obsah

„Nevycházejte, dokud neskončíme.“ Ruské paramilice ohlásily útok na vojenské objekty v Bělgorodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legie Svoboda Rusku (LSR), která bojuje na straně Ukrajiny, zaútočila v ruském městě Bělgorod na autonomní dohledový systém Murom-P a antény určené pro elektronický průzkum. Zhruba dvě hodiny před samotným útokem vydala na Telegramu varování obyvatelům, v němž uvedla, že se mají odebrat do bezpečného úkrytu. Informuje o tom list Ukrajinska pravda. Zprávu o útoku nelze bezprostředně ověřit.

Záběry z dřívějšího údajného útoku na ruské muniční sklady v Kurské oblasti (ilustrační foto)

Článek

„Měli to lépe skrýt. Proměnili jsme Putinův autonomní dohledový systém Murom-P a antény pro elektronický průzkum v hromadu šrotu,“ stojí na Telegramu LSR, která o útoku obyvatele varovala zhruba dvě hodiny předem.

Murom-P je určen pro nepřetržitý dálkový dohled, monitorování a ochranu volných ploch, přístupů, perimetrů a cest k objektům.

Už před tím LSR na Telegramu avizovala, že „během následujících hodin bude proveden masivní úder na vojenské objekty ve městě Bělgorod“. „Vyzýváme místní obyvatele, aby se okamžitě odebrali do bezpečných úkrytů a nevycházeli na ulici, dokud útok neskončí,“ napsala.

Ve dvou ruských regionech se aktivně bojuje, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

LSR dále vyzvala obyvatele, aby její zprávu šířili dál. „Pomozte zachránit životy svých krajanů,“ uzavřela legie, která před útokem varovala obyvatelstvo i o den dříve, tehdy se to týkalo Bělgorodské, Kurské a Brjanské oblasti.

„Všichni  obyvatelé Bělgorodské, Kurské a Brjanské oblasti, kteří nemají čas nebo nemají možnost se evakuovat, okamžitě se odeberte do úkrytu!“ stálo ve čtvrtečním varování, které legie vydala po půl desáté ráno (7:30 SEČ).

Zhruba o hodinu později v dalším příspěvku vydala zprávu o útoku na dva muniční sklady ve městě Tetkino.

Z útoku na muniční sklady legie posléze zveřejnila záběry na sociálních sítích, na kterých lze vidět obrněnce u závor muničních skladů. Později jsou ve videu vidět výbuchy. Autenticitu záběrů - zda šlo skutečně o ruské muniční sklady a zda za výbuchy skutečně stojí paramilitanti - nelze bezprostředně ověřit.

Údajný útok na ruské muniční skladyVideo: Legie Svoboda Rusku

Ruská a ukrajinská reakce

K útokům paramilic, ke kterým se mimo LSR hlásí také Jednotka ruského dobrovolnického sboru RBK, se ve čtvrtek vyjádřil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov.

„Kurská a Bělgorodská oblast jsou nyní zónami aktivních bojů. Potvrzuji to,“ uvedl Jusov.

Poukázal na to, že v ruských příhraničních regionech nebojují Ukrajinci. „Jak tvrdí dobrovolníci a vzbouřenci, mluvíme o ruských občanech, kteří brání svá občanská práva před Putinovým režimem se zbraní v ruce, protože nemají jinou možnost,“ dodal mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že útoky „ukrajinských ozbrojených sil na ruské regiony“ jsou snahou o narušení probíhajících ruských prezidentských voleb. „(…) Jde o pokus zasáhnout do našich voleb,“ odpověděl na dotaz novinářů.

Protikremelské paramilice postoupily v Rusku o desítky kilometrů a mají zajatce, píše list

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám