Hlavní obsah

Ruští komunisté pochodovali proti Medveděvovi s prázdnými hrnci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zhruba sto ruských komunistů se v pondělí zúčastnilo pochodu „prázdných hrnců”, namířeného proti vládě premiéra Dmitrije Medveděva. Akci moskevská radnice nepovolila, komunisté ji proto podnikli jako „poslanecké setkání s voliči”. Většinu protestujících tvořili členové moskevské stranické organizace a levicového hnutí Rudá Moskva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Komunisté uspořádali v Moskvě pochod prázdných hrncůVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace byla jednou z mála, kterou v poslední době odpůrci ruské vlády uspořádali. Komunisté jsou v ruském parlamentu formálně v opozici vůči vládní straně Jednotné Rusko, při hlasování o klíčových zákonech ale Medveděvovu vládu stejně jako ostatní parlamentní strany většinou podpořili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podporu premiérovi ale nyní komunisté vypověděli a v souvislosti s prudkou měnovou krizí žádají jeho hlavu. "Dimo, pojď ven," vyzývaly předsedu vlády nápisy na komunistických transparentech. Poslanci promlouvající k demonstrantům žádali demisi vlády a vznik kabinetu "národní důvěry", který by Rusku umožnil dostat se z nynější hospodářské krize.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Demonstranti v kostýmu medvěda řežou repliku rublu před Bílým domem v Moskvě.

Viníkem nynější krizové situace není podle moskevských komunistů prezident Vladimir Putin, ale premiér a jeho vláda. Pochod, který prošel pod okny hlavního sídla ruské vlády v centru Moskvy, doprovázel tlukot do prázdných kastrolů, který měl symbolizovat očekávanou chudobu ruské společnosti.

Vedení ruské komunistické strany oznámilo, že bude protestní akce pořádat do doby, než Medveděvova vláda padne.

Reklama

Výběr článků

Načítám