Hlavní obsah

Rusové vylepšují obranu Sevastopolu. Přibyly další kotce pro delfíny cvičené proti potápěčům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské námořnictvo od léta 2022 výrazně investovalo do zásadních vylepšení bezpečnosti hlavní základny Černomořské flotily v Sevastopolu. Podle britského ministerstva obrany sem patří i delfíni vycvičení pro boj proti nepřátelským potápěčům.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják, příslušník národní gardy, s delfínem skákavým v delfináriu v okupované části Chersonské oblasti

Článek

Bezpečnostní opatření podle Britů zahrnují nejméně čtyři vrstvy sítí natažených přes vjezd do přístavu, které Rusové „vyztužili“ ráhny.

Satelitní snímky podle britského ministerstva také ukazují, že se zdvojnásobil počet plovoucích kotců pro mořské savce v přístavu, kde jsou umístěni s největší pravděpodobností delfíni skákaví.

V arktických vodách používá ruské námořnictvo také běluhy a tuleně.

Traumatizovaná kosatka učí ostatní útočit na lodě. Její skupina už dvě plavidla potopila

Koktejl

Podle serveru military.com delfíní „boj“ spočívá v tom, že mořští savci k „vetřelci“ připlavou a na záda nebo ke končetinám mu umístí bójku, která potápěče vynese nahoru k hladině.

Rusové dvě zařízení pro chov delfínů přesunuli do Sevastopolu v únoru, v dnech kolem začátku invaze na Ukrajinu.

Podle amerického analytika H. I. Suttona delfíni patří mezi nejčastěji používaná zvířata pro ochranu přístavů a jejich okolí, uvedla stanice NBC. V případě Ruska nejde ani zdaleka o první použití těchto mořských savců během bojových operací. Podle Suttona jsou delfíni ze sevatopolských nádrží ti samí, co byli s ruským námořnictvem v roce 2018 v syrském Tartúsu.

Foto: Miroslav Šára

Duo smějících se delfínů

Vzhledem k historii využití kytovců v ruské armádě je podle listu The Washington Post přítomnost delfínů v sevastopolském přístavu symbolická. V dobách Sovětského svazu se právě v Sevastopolu delfíni učili vyhledávat miny či umisťovat je na trup plavidla. Po rozpadu SSSR se části zvířat ujala Ukrajina, která je využívala pro animoterapii, část jich Rusové prodali do Íránu.

„Ruský špion“ Hvaldimir. Známá běluha se přesunula ke švédským břehům

Evropa

Vojenský výcvik kytovců se podle stanice NBC v sevastopolském přístavu obnovil až po ruské anexi Krymu na jaře 2014. Rusové tehdy tvrdili, že ukrajinské námořnictvo mořské savce cvičí už od roku 2012.

Na Krymu uhynuli delfíni, které majitel vyhodil do moře. Odsoudil je k smrti, tvrdí ochránci zvířat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám