Hlavní obsah

Rusové přijeli do Vídně na zasedání OBSE a hned bylo „veselo“

Zástupce Lotyšska se ve čtvrtek hned na úvod zimního zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) postaral o rozruch, když ostře odsoudil přítomnost ruských delegátů. Volil přitom už zlidovělá slova ukrajinského pohraničníka, který do patřičných končin poslal ruskou vojenskou loď. Na záznamu z jednání je slyšet podrážděná ruská reakce.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Před Hofburgem, kde se koná zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, se protestovalo proti účasti ruské delegace

Článek

Probíhající zasedání OBSE provázejí mezinárodní protesty, bojkot, ostrá slova i příchody Rusů zadním vchodem. Důvodem je, že Rakousko umožnilo účast ruské delegace a udělilo ruským poslancům víza.

Hned na úvod promluvil zástupce Lotyšska Richard Kols a servítky si nebral. „V této místnosti je zjevný problém, kterému není věnována pozornost, a tím je ruská delegace. Kdyby se mě někdo zeptal, kdo jsou váleční zločinci, ukázal bych na lidi, kteří okupují zadní lavice v této místnosti,“ řekl.

„Sedíme tady, jako by se nic nestalo. Omlouvám se, ale využiji této chvíle. Mám vzkaz Ruské federaci, jejíž delegáti sedí v tomto sále. Budu citovat ukrajinského pohraničníka: ruská válečná lodi, běž do pr..le,“ pokračoval. Po jeho slovech se sálem rozlehl smích, píše server lviv.media.

Idi na chuj! Šéf slovenské diplomacie poslal Orbánovi peprný vzkaz

Evropa

Podle Kolse je ostuda, že se zasedání účastní ruská delegace. „Zejména proto, že se skládá z lidí, kteří jsou na sankčním seznamu a hlasovali pro anexi území nezávislého státu,“ dodal.

Na záznamu je poté slyšet rozhořčený hlas ruského delegáta. „Ruská delegace je zde oprávněně,“ hřímá a marně se dožaduje respektu.

Ve chvíli, kdy začal projev šéfa ruské delegace, místopředsedy Státní dumy Pjotra Tolstého, někteří delegáti vyvěsili ukrajinské vlajky, zatímco mnozí další na protest opustili sál.

Schůzka odstartovala ve čtvrtek bez ukrajinské delegace, která označila plánovanou přítomnost ruských zákonodárců za „urážku všeho, co OBSE představuje“. „Nejsou tu kvůli skutečnému dialogu ani kvůli spolupráci. Jsou tady, aby šířili svou propagandu… Jsou zde, aby se pokusili ospravedlnit válečné zločiny, které spáchali, a znesvětili principy mezinárodního práva a lidské slušnosti,“ uvádí se v prohlášení ukrajinské delegace.

Zasedání bojkotuje také Litva. „Naši poslanci nechtějí sedět ve stejné místnosti nebo ve stejné budově, kde jsou ruští zástupci, kteří podněcovali, podporovali a nadále podporují válku na Ukrajině,“ řekl Vaidotas Verba, litevský velvyslanec při OBSE.

Rusové museli raději zadním vchodem

S problémy se pořadatelé potýkali už před zahájením zasedání. Ruská delegace nevcházela do Hofburgu hlavní branou, ale musela potají projít zadním vchodem, napsala agentura APA s odkazem na organizátory. Před Hofburgem se po celou dobu konání zasedání protestovalo.

Proti udělení víz ruské delegaci protestovaly dvě desítky zemí včetně Velké Británie, Francie či Kanady. Rakousko své rozhodnutí hájí tím, že jako oficiální sídlo organizace OBSE je alpská země podle mezinárodního práva povinna vydávat víza všem delegacím, a navíc Vídeň chce udržovat dialog.

„OBSE je ústřední platformou pro diplomacii a pokračující dialog mezi všemi členskými státy. Rusko a Ukrajina jsou i nadále členskými státy. Myslím, že je správné a důležité, že tato platforma pro dialog se i nadále podporuje,“ uvádí rakouské ministerstvo zahraničí.

„Stojíme v nerozdělené solidaritě s ukrajinskou vládou a ukrajinským lidem! Zároveň je povinností členů OBSE a našeho Parlamentního shromáždění nezabouchnout dveře diplomacii,“ uvedl v úvodním projevu předseda dolní komory rakouského parlamentu Wolfgang Sobotka (ÖVP).

OBSE, založená v roce 1995, je největší regionální bezpečnostní organizací na světě. Parlamentní shromáždění (PA) se skládá z 323 poslanců z 56 zemí.

Rakušané vydali Rusům víza pro cestu na zasedání OBSE ve Vídni. Ostatní země se bouří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám