Hlavní obsah

Rakušané vydali Rusům víza pro cestu na zasedání OBSE ve Vídni. Ostatní země se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko čelí ostré kritice západních spojenců, protože na blížící se parlamentní zasedání OBSE ve Vídni vydalo víza ruským zákonodárcům. Země argumentuje tím, že Rusové chtě nechtě jsou významnými evropskými hráči a je s nimi třeba jednat. Podle kritiků ale není možné usednout ke stolu s někým, kdo vede agresivní válku.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo OBSE ve Vídni

Článek

Ukrajinci už řekli, že jestli do Vídně poletí Rusové, oni zůstanou doma.

Stěžují si ale také pozvaní delegáti z dvacítky dalších zemí. Podle informací agentury AP poslali rakouským pořadatelům dopis, v němž je vyzývají, aby ruským zákonodárcům, na které se vztahují sankce, víza zase odebrali.

Psaní podepsalo nejméně 81 delegátů z 20 zemí včetně zástupců Francie, Kanady a Británie. Američané nikoliv. Vyslanec USA při OBSE Michael Carpenter řekl AP, že si „ruští delegáti nezaslouží právo cestovat do západních zemí, ale je na rakouské vládě, aby se rozhodla, komu chce udělit víza“.

Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty

Zahraniční

Rakouští činitelé stížnosti nijak nekomentovali. Ministr zahraničí Alexander Schallenberg nicméně už dříve prohlásil, že „je i přes brutální ruskou agresi třeba udržovat otevřené komunikační kanály s Moskvou“. Jeho úřad navíc podotkl, že je Rakousko jakožto pořádající země povinno vyřídit víza všem delegátům.

Striktně neutrální Rakousko

Rakousko ruskou agresi na Ukrajině odsoudilo. Připojilo se k západním sankcím a poslalo Ukrajincům i humanitární pomoc. Obdobně jako Maďarsko ale odmítá posílat zbraně. Odkazuje se přitom na vojenskou neutralitu, kterou zavedlo a dodržuje od roku 1955.

Současně ale před invazí na Ukrajinu udržovaly některé rakouské politické špičky s Ruskem a jeho prezidentem Vladimirem Putinem nadstandardní vztahy. Připomeňme například, že v roce 2018 tehdejší rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová Putina pozvala na svatbu. Vídeň také váhala s vyhošťováním ruských diplomatů při začátku současné krize mezi Ruskem a Evropskou unií, poznamenal server Foreign Policy.

Anketa

Mají Rusové podle vás právo zúčastnit se zasedání OBSE?
Ano
39,2 %
Ne
60,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36418 čtenářů.

Na svou neutralitu jsou nicméně Rakušané tradičně hrdí a z výzkumu veřejného mínění vyplývá, že ji nechtějí měnit ani v kontextu ruské invaze na Ukrajinu.

Parlamentní zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejímž je Rusko členem, Vídeň hostí ve dnech 23. a 24. února. OBSE vznikla během studené války jako platforma pro dialog Západu s východním blokem. Sdružuje 57 zemí a sídlí právě ve Vídni.

Opravili jsme v textu dvě nepřesnosti: Ve Vídni se nebude konat summit OBSE, nýbrž parlamentní zasedání této organizace a Rakousko ruské delegáty nezvalo, nýbrž jim vydalo víza. Pozvánky jako takové nejsou třeba; má se za to, že jelikož je Rusko členskou zemí, je automatické, upozornilo Novinky Ministerstvo zahraničí. Za nepřesnosti se omlouváme.

Rakouský prezident přijel na návštěvu Kyjeva, aby Ukrajině vyjádřil podporu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám