Hlavní obsah

Rusové použili chemickou munici, tvrdí ukrajinský velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly údajně použily při raketovém ostřelování ukrajinských pozic munici s obsahem bojové chemické látky. Útok, k němuž se ruská strana zatím nevyjádřila, si nevyžádal žádné oběti ani zranění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O použití této munice informoval velitel jednoho z uskupení ukrajinských vojsk generál Oleksandr Tarnavskij na sociální síti Telegram s tím, že granáty obsahovaly chemickou látku, pravděpodobně chloropikrin.

„Nepřítel, v rozporu se všemi konvencemi, nadále používá chemickou munici,“ uvedl v pondělí Tarnavskij.

K jejímu použití podle něj došlo za uplynulý den u obce Novodanylivka v Záporožské oblasti. Šlo o dva dělostřelecké útoky, upřesnil ukrajinský velitel. „Rusové se snaží udělat vše, aby zastavili náš postup. Ale neuspějí,“ dodal Tarnavskij.

Není to poprvé, co Ukrajinci hovoří o tom, že Rusko útočí chemickou municí. Minulý týden jeden z ukrajinských vojáků řekl reportérům CNN, že Rusové proti nim nasadili plyn. „Šíří se pomalu při zemi. Balil jsem svůj útočný ruksak, když jsem ucítil pálení v nose a krku,“ vypověděl voják.

Chlorpikrin je bezbarvá a prudce jedovatá kapalina, která byla známá jako chemická zbraň za první světové války. V současnosti se látka používá v zemědělství proti polním škůdcům.

Rusové mohou nasadit chemické zbraně, předpokládají Američané

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám