Hlavní obsah

Rusové mohou nasadit chemické zbraně, předpokládají Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budou ruská vojska nadále ztrácet pozice, může se Vladimir Putin rozhodnout použít chemické zbraně před tím, než by se uchýlil k jaderné konfrontaci. S takovou možností reálně počítá administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, píše server Politico s odkazem na šest zdrojů z ministerstev zahraničí a obrany.

Foto: Profimedia.cz

Snímek zveřejněný ruským ministerstvem obrany ukazuje příslušníky jednotky radiační, chemické a biologické ochrany na Ukrajině.

Článek

Pentagon v průběhu listopadu poslal do států východní Evropy své experty, aby připomněli tamním armádám, jak postupovat v případě chemické nebo biologické hrozby, uvedl jeden z představitelů ministerstva obrany a další osoba obeznámená s tímto úsilím. Spojené státy mezitím poskytly Kyjevu ochranné chemické, biologické a jaderné vybavení v rámci bezpečnostní pomoci v hodnotě miliard dolarů.

Politico ve svém článku uvádí, že vychází z informací od šesti zdrojů, které hovoří pod podmínkou anonymity o citlivých interních postupech. Jedná se mimo jiné o osoby z ministerstev obrany a zahraničí.

Nálada Rusů kvůli sankcím upadá, roste nespokojenost

Zahraniční

Tyto zdroje podotýkají, že Spojené státy v tuto chvíli nemají žádné konkrétní informace od rozvědky, které by naznačovaly, že útok chemickými zbraněmi na Ukrajině bezprostředně hrozí. Naopak se velká část představitelů ministerstva obrany domnívá, že boje během zimních měsíců ustanou a žádná ze stran nedosáhne výraznějších úspěchů.

„(Ukrajinci) nemají takovou vojenskou sílu, aby mohli v nejbližší době zvítězit, pokud nedojde k velkému ruskému kolapsu,“ uvedl jeden z představitelů ministerstva obrany. K tomu „by mohlo dojít, ale pak musíme počítat s další eskalací“.

Rusko posiluje chemický arzenál

V případě, že by ruská armáda na Ukrajině dále ztrácela, nebo se úplně zhroutila, počítají Američané s možností, že by se Moskva mohla uchýlit k použití chemických zbraní, včetně těch, se kterými je spojována v případě otravy opozičního předáka Alexeje Navalného.

Podle jednoho z představitelů by takový útok zahrnoval chemické látky, které lze snadno skrýt, což by západním zemím ztížilo ukázat prstem na Moskvu. Některé chemické látky lze například přeměnit na aerosol nebo použít v munici a způsobit tak škody velké skupině lidí.

USA již dlouho vědí, že Rusko investuje do zvyšování svého potenciálu v oblasti chemických zbraní. Letos na podzim byli senátoři informováni ohledně ruských zásob chemických zbraní a o hrozbě na Ukrajině.

„Vždy jsme si byli vědomi toho, že mají prostředky a schopnosti k použití těchto typů zbraní,“ cituje Politico jednoho z představitelů Pentagonu. „Naše hodnocení zůstává stejné. Tento konflikt pozorně sledujeme, ale zatím jsme nezaznamenali nic, co by nás přimělo změnit náš postoj,“ dodává.

Putin hraje o život. Car, který prohrál válku, skončil, míní poradce Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám