Hlavní obsah

Průzkum: Tři dny před volbami Erdogan ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tři dny před nedělními prezidentskými volbami ztrácí na svého hlavní rivala Kemala Kılıçdaroğlua v preferencích více než pět procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu agentury KONDA.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Erdogan na airshow Teknofest v Istanbulu

Článek

Erdogan má podle průzkumu přízeň 43,7 procenta voličů, zatímco Kılıçdaroğlu 49,3 procenta. Tyto výsledky by znamenaly, že vítěze podle agentury Reuters s největší pravděpodobností určí až druhé kolo, které se má konat 28. května.

Do něj už by nezasáhl další kandidát Sinan Ogan, který má podle průzkum podporu 4,8 procenta voličů. Chybět bude v každém případě Muharrem Ince, jenž ve čtvrtek na kandidaturu rezignoval. Jeho 2,2 procenta hlasů, které mu průzkum přisoudil, získá zřejmě kandidát opozice.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Lidé procházejí kolem transparentů s fotografií tureckého vůdce strany CHP a prezidentského kandidáta Kemala Kilicdaroglua v Istanbulu.

Sonda agentury KONDA do značné míry potvrzuje výsledky průzkumů z předchozích týdnů, které rovněž ukazovaly, že Erdogan na svého soupeře ztrácí jednotky procent. Například agentury TAG a MAK v posledních dnech předpověděly Kılıçdaroğluovi zisk 50,2 až 50,9 procenta hlasů, tedy možné vítězství v prvním kole.

Výsledky průzkumů v každém případě potvrdily, že Erdogana v neděli čeká největší výzva za dvacet let jeho hvězdné politické kariéry. Jeho situaci komplikuje těžká ekonomická krize v Turecku a především rozčarování z reakce státu na ničivé zemětřesení, které v únoru v Turecku zabilo více než 51 tisíc lidí a po němž miliony dalších zůstaly bez domova.

Erdogan ztrácí, průzkumy favorizují Kiliçdaroglua

Zahraniční

Hakan Akbas, výkonný ředitel politické poradny Strategic Advisory Services, ale radí „zatím nelámat nad Erdoganem hůl“. „Za současné situace je pro něj druhé kolo malým vítězstvím,“ řekl. „V druhém kole se může stát cokoli,“ dodal.

Rozhodnou zřejmě Kurdové

V parlamentních volbách, které se konají současně s prezidentskými, má podle průzkumu KONDA k vítězství „našlápnuto“ současná vládní Strana spravedlnosti a rozvoje a její spojenci, s nimiž by získala 44 procent hlasů. Kılıçdaroğluova Republikánská lidová strana (CHP) s ostatními opozičními stranami, které ho nominovaly do prezidentského souboje, by brala 39,9 procenta.

Rozhodovat o vládě tak bude prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která už deklarovala podporu opozici. Nejednotnost kurdských voličů ale dává šance i Erdoganově AKP.

Navíc podle Akbase mohou mít turečtí voliči strach z nestabilnosti vlády vytvořené současnou opozicí. „Podílelo by se na ní šest stran,“ vysvětlil.

Prezidentské a parlamentní volby se v Turecku konají v neděli 14. května. KONDA provedla průzkum mezi 3840 respondenty v 35 městech a obcích se statistickou chybou 2,2 procenta.

Aby země vyšla z temna. Kurdové podpoří Erdoganova vyzyvatele

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám