Hlavní obsah

Aby země vyšla z temna. Kurdové podpoří Erdoganova vyzyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jež má v tureckém parlamentu druhý nejsilnější opoziční klub, pro květnové volby veřejně podpořila Kemala Kiliçdaroglua, vyzyvatele prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jenž usiluje o třetí mandát.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký opoziční prezidentský kandidát Kemal Kiliçdaroglu

Článek

K volbě Kiliçdaroglua podle serveru evrensel.net vyzvala levicová Aliance práce a svobody, ve které je HDP dominantní silou. Prezidentské volby označila za „historické“ a vyzvala obyvatele Turecka, aby podpořili šéfa Lidové republikánské strany (CHP).

Připomněla jim také, že je zásadní, aby Erdogan a jeho spojenci neměli většinu v novém parlamentu, o němž se 14. května také rozhoduje.

HDP chce porazit Erdogana už v prvním kole. „Aby země vyšla z temna, je zapotřebí se zbavit tohoto režimu ovládaného jediným mužem,“ řekl Mithat Sancar, jeden ze spolupředsedů strany.

Erdoganův vyzyvatel veřejně přiznal, že je alevita

Zahraniční

Pokud v prvním kole žádný z kandidátů nezíská přes 50 procent hlasů, uskuteční se 28. května druhé kolo mezi dvěma nejúspěšnějšími.

Podpora HDP by Kiliçdarogluovi mohla pomoci především u kurdských a levicových voličů ve větších městech. Jejich hlasy by se mohly stát pověstným jazýčkem na vahách. Problémem je ale nejednotnost Kurdů, mezi nimiž je řada těch, kteří budou volit Erdogana.

Erdogan nasliboval plyn zdarma a nižší daně. V průzkumech už zase vede

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám