Hlavní obsah

Ruským pilotům nahání strach superrychlý starstreak. Obrana neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie poskytla Ukrajině protiletadlové systémy Starstreak, tak jak slíbila. Podle listu The Times jich napadené zemi darovala devět stovek a k tomu přidala třítýdenní intenzivní výcvik pro ukrajinské vojáky. Měl se odehrát v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Přenosná protiletadlová střela Starstreak

Článek

Nadzvukové střely už dokázaly své kvality v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Na YouTube se objevilo video, jak střela doslova trhá na dva kusy ruský vrtulník Mi-28N.

USA i Británie zpřísňují sankce

Amerika

Právě okamžitá destrukce stroje po zásahu je podle expertů důkazem, že šlo o zásah střelou ze systému Starstreak. Letěla totiž téměř třikrát rychleji než zvuk, což podle expertů znamená, že obrana proti ní prakticky neexistuje.

Vyrábí se v Belfastu

Tříhrotové střely ze slitiny wolframu vyrábí firma Thales v severoirském Belfastu. Mají dvoustupňový raketový motor na tuhé palivo. První slouží ke startu, druhý ji urychlí. Před cílem se od střely oddělí projektily. Ničí cíl kinetickou energií.

Spojené státy v březnu potají otestovaly hypersonickou střelu

Amerika

Starstreaky mají také pokročilý zaměřovací a naváděcí systém. Místo jednoho bodu se používá systém se dvoubodovou mřížkou, což výrazně zvyšuje šanci zásahu.

Odpalovací systém může po­dle výrobce obsluhovat a přenášet jediný voják, většinou se ale starstreaky osazují na vozidla. Britská armáda je má v arzenálu už od roku 1997, střežily také bezpečnost olympiády v Londýně, kde byly rozmístěny i na střechy obytných domů.

Britská trojka
Starstreak je protiletadlový raketový komplet velmi krátkého dosahu vyvinutý pro ničení vrtulníků a letounů.
Jeho tříhrotová střela může být vypuštěna z pozemních, leteckých i námořních platforem.
Existuje i jako přenosný protiletadlový systém.
Minimální dosah kompletu je 300 metrů, maximální 7000 metrů.
Starstreak váží dvacet kilogramů a měří 1,4 metru.
Střela dosahuje až 3,5násobku rychlosti zvuku (4300 kilometrů v hodině).

Reklama

Výběr článků

Načítám