Hlavní obsah

Ruský velvyslanec v OSN: Jsme připraveni jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stálý ruský zástupce v OSN Vasilij Něbenzja prohlásil, že Rusko je za určitých podmínek připraveno jednat o situaci na Ukrajině. Učinil tak, když požádal o svolání Rady bezpečnosti OSN na úterý 17. ledna kvůli údajnému utlačování ukrajinské pravoslavné církve, která byla donedávna podřízena moskevskému patriarchátu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec při RB OSN Vasilij Něbenzja

Článek

„Rusko je připraveno ukončit speciální vojenskou operaci na Ukrajině, pokud bude jeho cílů dosaženo prostřednictvím jednání. Jinak budou úkoly plněny vojenskými prostředky,“ prohlásil Něbenzja. Ačkoliv je zbytek jeho vyjádření plný typické ruské bojovné rétoriky, obsahuje také náznak podmínek, za jakých by Moskva byla ochotná jednat, což není u tak vysokého ruského činitele běžné.

„Ukončit speciální vojenskou operaci bude možné tehdy, až Rusko přestane být ohrožováno z území Ukrajiny a nebude docházet k diskriminaci rusky mluvícího obyvatelstva této země,“ cituje Něbenzju ruská agentura TASS.

Pokud se podle něj podaří tohoto výsledku dosáhnout jednáním, pak je Moskva na takový scénář připravena, uvedl vyslanec s tím, že pokud ne, bude se pokračovat vojenskou cestou.

Ruský útok na Kyjev přerušil volby. Češi museli do krytu

Válka na Ukrajině

Prohlásil také, že mír v ukrajinském pojetí by znamenal kapitulaci Ruska. Ukrajina požaduje stažení všech okupačních ruských vojsk za mezinárodně uznané hranice země z roku 1991, tedy včetně navrácení nezákonně anektovaného poloostrova Krym.

Anketa

Věříte, že válka na Ukrajině skončí plným obnovením mezinárodně uznaných hranic země včetně Krymu?
Ano
34,6 %
Ne
65,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38835 čtenářů.

Obliba Ruska mezi ruskojazyčným obyvatelstvem na východě Ukrajiny od zahájení invaze prudce poklesla téměř k nule. Mnozí Ukrajinci, jejichž mateřskou řečí je ruština (mezi takové patří i prezident Volodymyr Zelenskyj), už přecházejí na ukrajinštinu, případně používají tzv. suržyk, tedy smíšený jazyk, jehož gramatický základ je ukrajinský, ale slovní zásoba převážně ruská.

Pronásledují pravoslavnou církev, tvrdí vyslanec

Něbenzja během jednání rady uvedl, že ukrajinské úřady pronásledují jinak smýšlející občany a snaží se zničit pravoslavnou církev, což může mít ty nejhroznější následky pro mír a bezpečnost v regionu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno pozastavil ukrajinské občanství v případě 13 vysoce postavených představitelů Ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu. Kyjev tuto církev podezírá z podpory války Ruska proti Ukrajině a některé preláty z vlastizrady. Ukrajinské tajné služby v poslední době prohledaly řadu jejích klášterů a kostelů.

Moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, vystupuje na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho války proti Ukrajině.

Tisíce ruských vojáků v Bělorusku. Kreml prý plánuje nový úder ze severu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám