Hlavní obsah

Ruský útok na Kyjev přerušil volby. Češi museli do krytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním městem Ukrajiny Kyjevem zahřmělo v sobotu ráno několik explozí, je vyhlášen letecký poplach a úřady hlásí útok na infrastrukturu. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Kvůli útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě.

Foto: Ministerstvo zahraničí ČR

Volební místnost pro české občany v ukrajinském hlavním městě Kyjevě

Článek

Hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě bylo přerušeno zhruba na hodinu. Volební komise se na tu dobu uchýlila do zdejšího krytu, všichni jsou v pořádku, řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

„Tady se rozezněl poplach. Už před vyhlášením poplachu jsme slyšeli výbuchy,“ řekl Mužík. Ve volební místnosti v tu dobu podle něj nebyl žádný hlasující, poslední volič odešel krátce předtím. Po konzultaci s ministerstvem zahraničí rozhodl český úřad o přerušení voleb. „V 9:56 kyjevského času (8:56 SEČ) jsme hlasování přerušili,“ poznamenal diplomat.

„Po hodině jsme to hlasování obnovili,“ doplnil později s tím, že letecký poplach už byl odvolán. Svůj hlas na ambasádě podle něj zatím odevzdalo 33 Čechů. Při volbách do Poslanecké sněmovny, které se uskutečnily v roce 2021, tedy ještě před válkou, na české ambasádě hlasovalo celkem 53 lidí.

Foto: Pro Novinky.cz Bohdan Kopčák

České velvyslanectví v Kyjevě

Ve městě se ozvaly minimálně čtyři výbuchy, podle serveru je zřejmé, že zafungovala protivzdušná obrana.

„Telegramové kanály, které sledují ruské útoky, píšou, že hlavní město může být napadeno balistickými střelami,“ uvedla Ukrajinska pravda.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven. „Výbuchy v Dněperském rajónu. Na místo jsou vyslány všechny služby. Zůstaňte v krytech!“ cituje Klička agentura Unian.

Útok na infrastrukturu z brzkého rána dnes oznámil i starosta Charkova. Město podle něj zasáhly dvě protiletadlové střely S-300, které ruská armáda používá k útokům na pozemní cíle.

Ruský velvyslanec v OSN: Jsme připraveni jednat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám