Hlavní obsah

Putin nařídil zastavit palbu na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zastavit palbu na ukrajinské frontě od 6. do 7. ledna, tedy v době pravoslavných Vánoc, oznámil Kreml.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin dal ministru obrany Sergeji Šojguovi pokyn, aby vyhlásil příměří od pátečních 12 hodin do sobotních 24:00 tamního času a podél celé linie dotyku mezi stranami na Ukrajině.

„S ohledem na výzvu jeho svatosti patriarchy Kirilla nařizuji ministru obrany Ruské federace, aby od 12:00 dne 6. ledna tohoto roku do 24:00 dne 7. ledna tohoto roku zavedl režim příměří podél celé linie bojového kontaktu mezi stranami na Ukrajině,“ píše se v textu dokumentu.

Žádný vánoční klid zbraní nebude, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

„Vycházíme ze skutečnosti, že v oblastech nepřátelských akcí žije velký počet občanů vyznávajících pravoslaví. Vyzýváme ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a dala jim možnost zúčastnit se bohoslužeb na Štědrý den, stejně jako na Den narození Krista,“ uvádí se také v dokumentu.

Podoljak: Nejdřív odejděte

Ukrajinská reakce byla velmi razantní. Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, Moskvě odpověděl, že „dočasné příměří bude“, ale Rusko musí opustit okupovaná území. Pokrytectví si nechte pro sebe, vzkázal ukrajinský činitel do Moskvy.

Chcete příměří? Tak odejděte, pokrytci, reaguje Kyjev na Putinův rozkaz zastavit palbu

Zahraniční

Ve čtvrtek k vánočnímu příměří vyzval patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Skutečný důvod pro vyhlášení „svátečního příměří“ je zřejmě vytvoření času pro doplnění zásob a posílení jednotek.

Příměří? Jen Putinovo gesto k Rusům, střelba neutichne, míní analytik

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám