Hlavní obsah

Příměří? Jen Putinovo gesto k Rusům, střelba neutichne, míní analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krok Kremlu, který ve čtvrtek oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil na pravoslavné Vánoce 6. a 7. ledna klid zbraní, zůstane nejspíš jen prázdným gestem určeným domácímu publiku. Novinkám to řekl vojenský expert a někdejší poradce na českém ministerstvu obrany Milan Mikulecký.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Boje v oblasti města Bachmut

Článek

Putin chce podle českého analytika ukázat Rusům, že ctí tradice pravoslavného křesťanství. „Vojensky to neznamená vůbec nic. U Bachmutu se nepřestane bojovat, wagnerovci si také pojedou svou,“ řekl Novinkám Mikulecký.

Podle něj je téměř jisté, že příměří bude porušeno. „A nelze ani vyloučit nějakou provokaci, po které bude Putin ukazovat na Ukrajince, jak jsou zákeřní,“ domnívá se.

Připomněl, že Rusko masivně útočilo na Ukrajinu i v době katolických Vánoc a oslav Nového roku.

Žádný vánoční klid zbraní nebude, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

Jediné, co by z vojenského hlediska mohlo podle Mikuleckého dávat smysl, by bylo, kdyby Rusové pod pláštíkem příměří posílili logistiku, na jejíž likvidaci se Ukrajinci soustřeďují jak u Bachmutu, tak na řadě dalších míst.

„Mohli by zneužít příměří k přisunutí zásob, munice či posil,“ upřesnil Mikulecký, ovšem s tím, že jeden den je na tak náročnou logistickou operaci málo.

Kyjev na ruské vyhlášení klidu zbraní na pravoslavné Vánoce reagoval s tím, že příměří bude jedině tak, že Rusko opustí okupované území.

Putin nařídil zastavit palbu na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám