Hlavní obsah

Chcete příměří? Tak odejděte, pokrytci, reaguje Kyjev na Putinův rozkaz zastavit palbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko musí opustit okupované území, jedině tak bude mít příměří. Těmito slov reagoval Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, na oznámení, že Kreml vyhlásil na příštích 36 hodin vánoční klid zbraní.

Foto: ČTK

Mychajlo Podoljak

Článek

„Za prvé, Ukrajina neútočí na cizí území a nezabíjí civilisty tak jako Ruská Federace. Ukrajina ničí jen příslušníky okupační armády na svém území. A zadruhé – Ruská federace musí opustit okupovaná území. Jedině tak dosáhne ‚dočasného příměří‘. Nechte si své pokrytectví pro sebe,“ prohlásil Podoljak.

Putin nařídil zastavit palbu na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Kreml ve čtvrtek oznámil, že Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc.

Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Příměří? Jen Putinovo gesto k Rusům, střelba neutichne, míní analytik

Válka na Ukrajině

Šéf Kremlu podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy Kirilla. Podoljak už dříve odmítl výzvu moskevského patriarchy jako cynickou past.

Kirill aktivně podporuje prezidenta Putina a jeho válku proti Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko svým vpádem do sousední země loni 24.  února. „Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a  tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past,“ reagoval na patriarchův návrh Podoljak.

Reklama

Výběr článků

Načítám