Hlavní obsah

Ruská módní policie: Za žluto-modrou kombinaci za mříže

V Rusku hrozí zatčení pouze za oblečení ve žluto-modrých barvách, pokud některým bdělým strážcům zákona připomíná ukrajinskou vlajku. Na paranoii ruských úřadů nyní upozornila britská rozvědka, praxi už ale paradoxně kritizoval i poslanec ultranacionalistické Liberálně-demokratické strany Ruska. Také její barvy jsou totiž žluto-modré.

Foto: Profimedia.cz

Žluto-modrá kombinace oblečení a doplňků. Ilustrační foto

Článek

„Nedávno ve Volchově nedaleko Petrohradu zatkli příslušníci ruské Národní gardy 22letého muže za vyvěšení modro-žluté vlajky, která, jak se později ukázalo, je vlajkou ruských leteckých sil, “ připomněla v neděli britská rozvědka ve své pravidelné analýze. O zatčení mladíka jménem Denis informoval na konci května i zpravodajský web Pravda.ru a další ruská média s tím, že po vyjasnění situace byl urychleně propuštěn.

„Dne 9. května 2023 byl údajně zatčen pracovník domova s pečovatelskou službou poté, co měl na sobě modrou a žlutou bundu do práce,“ popisuje dále britská rozvědka s tím, že tato „paranoia“ ruských úřadů je patrně způsobena přílišnou horlivostí některých strážců zákona na lokální úrovni.

Prostředek politické agitace na nohou

Nejde přitom o nový fenomén. Jedním z prvních zatčených kvůli nevhodné barevné kombinaci byl loni v dubnu Moskvan, který vyrazil ve žluto-modrých teniskách nakupovat do vyhlášeného obchodního centra GUM.

„Zastavili ho policisté, posadili ho do antonu a řekli mu, že má na nohou prostředek politické agitace,“ vylíčil tehdy mužův právník Ilja Utkin regionálnímu webu MSK1.ru. Ten informoval, že obviněnému z „porušení pravidel pro účast na veřejné hromadné akci“ hrozila pokuta ve výši 20 tisíc rublů nebo veřejně prospěšné práce.

Zhruba ve stejné době policisté v Jaltě zadrželi 46letou ženu, která měla nehty nalakované ve žluto-modrých barvách. Na Ukrajině narozená žena policistům tvrdila, že jde o pouze o její oblíbené barvy. Policie nehty vyfotografovala a žena si je po domluvě odlakovala, informoval tehdy web Lenta.ru.

Nečekaného spojence našli příznivci žluto-modré kombinace u poslanců ultranacionalistické Liberálně-demokratické strany Ruska. Ta invazi na Ukrajinu sice vehementně podporuje, ale její barvy jsou právě žlutá a modrá.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Nilov, poslanec ruské LDPR

„To je naprostý nesmysl a zneužití práva. Není důvod stíhat lidi za oblečení, pokud to neprovázely další činy. Zadržovat lidi za nošení oblečení určitých barev, které nejsou zakázané, znamená obrátit společnost vůči úřadům a jen to zvyšuje míru napětí,“ postěžoval si webu Lenta.ru počátkem května poslanec nacionalistů Jaroslav Nilov.

Neriskujte, radí Rusům právníci

Tématem se obšírně zabýval i web News.ru, který se s dotazem obrátil na několik ruských právníků. Ti se se shodli na tom, že teoreticky musí podle zákona vyšetřovatelé prokázat, že modro-žluté oblečení bylo zvoleno se zločinným úmyslem, přesto Rusům doporučili raději nic neriskovat.

„Pokud v mnoha případech stačí modro-žlutá kombinace přinejmenším na pokus o vyvození administrativní odpovědnosti, pak nezbývá než doporučit takové kombinace nenosit,“ poradil čtenářům právník Leonid Isajev.

Za chvíli budeme střílet sýkorky, tepe ruský poslanec zatýkání za žluto-modré oblečení

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám