Hlavní obsah

Za chvíli budeme střílet sýkorky, tepe ruský poslanec zatýkání za žluto-modré oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žluté triko, modré kalhoty… módní kreace v barvách ukrajinské vlajky začínají být v Rusku rizikovou záležitostí. Situace zašla tak daleko, že už i místopředseda ruské poslanecké sněmovny Vladislav Davankov na Telegramu vyzval ruské ministerstvo vnitra, aby jasně stanovilo, že tato kombinace není důvodem pro zatýkání ani trestní stíhání.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ruský režim šíří mezi lid svou verzi o invazi na Ukrajinu a potírá jakékoli projevy nesouhlasu s touto agresí. Podle Dankova (Noví lidé) ale někdy „patriotické bdění nabývá absurdních rozměrů“.

„Ředitelka školy udala na policii matku žákyně, která měla do copů zapletené ‚žlutomodré‘ mašle. Matka musela na policii vysvětlovat, že nešlo o barvy ukrajinské vlajky, ale o odstíny zelené a salátové,“ napsal poslanec, který svůj příspěvek opatřil fotkou sýkory modřinky.

„Pokud to bude takhle pokračovat, brzy začnou v Rusku střílet sýkorky, stovky komerčních značek budou muset změnit svá loga a nejméně jednu politickou stranu bude nutné zakázat - LDPR. Je to zjevně absurdní,“ poznamenal Davankov.

Ruskou dívku, jejíž obrázek poslal tátu do vězení, dali matce. Dřív s ní žít nechtěla

Evropa

LDPR neboli Liberálně-demokratická strana Ruska je partaj ruských nacionalistů, která je součástí prokremelského bloku.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka strany LDPR

Během incidentu ve městě Pyť-Jach, o němž poslanec informoval, musela navíc ruská matka vysvětlovat rozčílené pedagožce, že vyholené symboly jin a jang na hlavě její dcery nemají připomínat logo ukrajinského pluku Azov.

Hinduista měl kuchařku s ukrajinskými recepty

S podobnými případy se v poslední době roztrhl pytel. Podle ruského webu lenta.ru o týden dříve zaujal moskevské strážníky 26letý hinduista v modré bundě a žlutých plandavých kalhotách.

Rus sice policistům nabídl, že bundu sundá, přesto jej ale předvedli na služebnu. Tam jejich podezřívavost ještě vzrostla, když zjistili, že měl u sebe veganskou kuchařku, ve které byly kromě jiných také recepty z ukrajinské kuchyně.

„Oblečení hinduistovi zabavili, takže tam musel sedět ve spodkách, dokud mu známí nepřivezli jiné. Ve středu má jeho případ projednat soud,“ upozornil ruský zpravodajský web.

Stalin jako Mickey Mouse? Ruští poslanci se domáhají stíhání ředitelky muzea

Evropa

Podobný osud postihl také uklízeče v psychiatricko-neurologické léčebně pro seniory ve vesnici Filimonki, který dorazil do práce ve žlutomodré bundě. Udali ho klienti zařízení, které prý pobouřil kus oděvu v barvách ukrajinské vlajky. Policie na místě sepsala s mužem protokol o přestupku.

U Petrohradu zas musel vesničan vysvětlovat, proč má jeho stodola žlutomodrou střechu. Oznámení bylo dílem chataře, který sousedovu střechu nafotil. Na případ údajně reagovali muži z FSB. Majitel se hájil tím, že vysprávky provedl už na podzim. „Co jsem měl po ruce, to jsem tam dal,“ sdělil.

Podobně dopadl majitel automobilu Lada, který zalepil promáčknutou espézetku lepicí páskou žluté a modré barvy.

Málem šlápla vedle i propagandistická moderátorka

Málem si naběhla také známá prorežimní televizní moderátorka Olga Skabejevová, která si dala na Telegram fotku kytice v „nepatřičných“ barvách. „Nikdo ji nestihl obvinit z ukrajinské propagandy. Skabejevová fotku sama odstranila po deseti minutách,“ glosoval Davankov.

Jak upozornil advokát Zelimchan Bicijev, Rusy pokutují za oblečení v ukrajinských národních barvách na základě domněnek, přitom právní praxe předpokládá prokázání úmyslu. „Na to mnozí policisté rezignovali,“ uvedl Bicijev.

Foto: Profimedia.cz

Sýkora modřinka

Ruské seniorce za kritiku války vyměřili pokutu milion rublů. Peníze nemá a raději chce jít do vězení

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám