Hlavní obsah

Rok od vtrhnutí do Kapitolu. Co se stalo s Trumpovými přívrženci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve čtvrtek uplynul přesně jeden rok od vpádu příznivců Donalda Trumpa do budovy Kapitolu, kterým chtěli zabránit stvrzení výsledků demokratických voleb, jež Trump prohrál. Řada z výtržníků měla na oblečení odznaky a v rukou transparenty s písmenem „Q“, odkazující ke konspirační teorii QAnon. Ta hlásala satanistické spiknutí pedofilů, jež ovládají americkou politiku. Konspirace nezmizela, rozšířila svoje pole působnosti a připravuje se na listopadové volby.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila, jak demonstranti strhávají zátarasy před KapitolemVideo: AP

 
Článek

Trump nastoupil v roce 2017 do úřadu a chtěl údajně zničit takzvaný deep state (hluboký stát), kartel demokratických politiků, úředníků a celebrit, který obchoduje s dětmi.

Takový je alespoň příběh, který před pěti lety zveřejnil na sociální síti 4chan anonymní uživatel vystupující jako „Q“.

Tisíce lidí příspěvky neznámého „Q“ dál šířily, aniž by řešily, kde ke svým informacím přišel. Průzkum před prezidentskými volbami 2020 ukázal, že této teorii věří hned polovina Trumpových voličů.

Příznivec QAnonu zastřelil své malé děti harpunou. Bál se, že se promění v monstra

Zahraniční

Někteří „qanonisté“, kteří před rokem řádili v Kapitolu, už byli odsouzeni. Některé policie stále hledá.

Když nakonec v Bílém domě usedl Joe Biden, jeden z výrazných konspirátorů napsal: „Dali jsme do toho všechno. Teď se musíme s hlavou zdviženou vrátit ke svým životům, jak nejlépe umíme.“

QAnon ale nezmizel. Skupiny na podporu odboje proti domnělé satanistické elitě byly odstraněny z Facebooku, Twitteru i YouTubu a přesunuly se na alternativní sítě jako Gab nebo Parler.

Konspirátoři umírnili rétoriku a přestali se tolik odkazovat explicitně na QAnon.

Covid, černoši, zjevení Kennedyho

Jak je všeobecně známo, důvěra k jedné konspirační teorii zvyšuje pravděpodobnost důvěry k ostatním. Qanonisté tak aktivně šířili dezinformace o hnutí Black Lives Matter, následně pak i o pandemii covidu-19 a klimatických změnách.

Předpovědi vůdce „Q” se nenaplnily, ale není konec. FBI varuje před možným násilím stoupenců QAnonu

Amerika

V listopadu vedl jistý Michael Protzman stovky svých stoupenců na pouť do Dallasu, kde tvrdil, že se zjeví John F. Kennedy mladší, který zahynul při letecké katastrofě v roce 1999.

Příznivci QAnonu byli přesvědčeni, že Kennedy nezemřel a stane po Trumpově boku jako viceprezident.

Počet obětí tlačenice při festivalu Astroworld vzrostl na deset

Zahraniční

Influencer známý jako „QAnon John“ si zase vymyslel, že neštěstí na festivalu Astroworld, kde po umačkání davem zemřelo 10 lidí, byl výsledkem satanistického rituálu, připomíná server Business Insider.

Své zastoupení nalezli fanoušci konspirací i ve vysoké politice. Do amerického Kongresu byla zvolena republikánka Marjorie Taylor Greenová, která v minulosti QAnonu vyjádřila podporu.

Kvůli soustavnému šíření lží o pandemii jí byl tento týden smazán účet na Twitteru a Facebooku.

Nová tvář republikánů: Voliči se odvrátili od tradice ke konspiracím

Amerika

Brzy jí ale možná přijdou na pomoc další. Jak informuje server Media Matters, v letošních „průběžných“ volbách (midterms) kandiduje do Kongresu hned 49 příznivců konspiračního hnutí QAnon.

Další se angažují regionálně, v různých organizacích nebo školách.

Foto: Cheney Orr, Reuters

Jacob Chansley s transparentem: „Poslal mě Q!“

Reklama

Výběr článků

Načítám