Hlavní obsah

Rodná vesnice připravuje pohřeb siamských dvojčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Těla íránských siamských dvojčat, která v úterý zemřela během ojedinělého chirurgického pokusu o oddělení v singapurské nemocnici, byla v pátek přepravena do jejich rodné provincie Fárs na jihozápadě Íránu. Devětadvacetileté sestry Ladan a Lále Bidžaniovy budou pohřbeny v sobotu v rodné vesnici Firuzabád.

Článek

Rakve s ostatky dvojčat byly ve čtvrtek v oddělených rakvích letecky dopraveny ze Singapuru do íránské metropole Teheránu, kde se jim dostalo ceremoniálu obvykle vyhrazeného zabitým vojákům nebo prominentním osobnostem. Odtud pak cestovaly ve dvou sanitkách Červeného kříže provázených desítkami dalších vozidel. V Šírázu čekaly na rakve sester tisíce lidí včetně jejich pokrevních rodičů Dadolláha a Mayam Bidžaniových.

"Dnes ještě nemáme všechno na pohřeb připravené," řekli agentuře AP rodiče dívek. "Přicházejí k nám stovky lidí, aby nám vyjádřily soustrast, a tak nejsme schopni přichystat všechno k důstojnému obřadu, jaký si zaslouží." Skromným obydlím rodiny Bidžaniových procházejí stovky lidí v černém.

Adoptivní otec podá stížnost

Adoptivní otec dvojčat Ali Réza Safaian mezitím v Teheránu oznámil, že hodlá podat stížnost na singapurskou nemocnici Raffles a lékařský tým, "který podnikl vysoce rizikovou a nejistou operaci a zabil mé dvě děti". Tým tvořilo 28 specialistů a 100 členů pomocného týmu.

Částku 300 tisíc amerických dolarů, kterou nemocnici Raffles přislíbil za operaci zaplatit Írán, hodlá nemocnice využít pro založení fondu na léčbu pacientů s neurologickými chorobami. Oznámil to výkonný předseda nemocnice Loo Čung Jang na pietním ceremoniálu pořádaném přímo v nemocnici.

Odvaha se dvojčatům stala osudnou

Siamské sestry Ladan a Lále byly srostlé na hlavách a zákrok mezinárodního týmu lékařů v Singapuru byl předem označován za mimořádně riskantní už s ohledem na jejich věk i na skutečnost, že měly společnou žílu odvádějící krev z obou mozků. Lékařům se sice podařilo při operačním maratónu trvajícím 54 hodin srostlé lebky i mozky dívek oddělit, obě však ztratily příliš mnoho krve a komplikovaný zákrok nepřežily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám