Hlavní obsah

Siamská dvojčata chtějí pro oddělení hlav riskovat i život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Devětadvacetiletá íránská siamská dvojčata - sestry Lále a Ladan - jsou odhodlány podstoupit chirurgické oddělení srostlých hlav i s tím rizikem, že kvůli operaci mohou přijít o život. Na svém odhodlání zkusit žít konečně zvlášť trvají i přes varování odborných lékařů.

Foto: Martin Šalek

Nadstandardy nastavila i Nemocnice Na Bulovce

Článek

Na tiskové konferenci v Singapuru, občas prodchnuté emocemi, dívky dnes přiznaly, že fyzické oddělení je jejich dlouholetým snem. Každá má odlišnou povahu, což je v životě již přinutilo k mnoha obětem a kompromisům.

Obě vystudovaly práva, ale jedna chce žít v rodném městě Šírázu jako právnička, zatímco druhá chce do metropole Teheránu a živit se jako novinářka. Také se na sebe chtějí konečně podívat z očí do očí bez pomocných zrcadel.

K operaci zvané Naděje se připravuje 12 lékařů, 100 zdravotních sester a asistentů. Délka zákroku se odhaduje na tři až čtyři dny. Naplánován je na začátek července. Bude to světově první pokus o oddělení už dospělých siamských dvojčat srostlých v oblasti lebky.

Zákrok je mimořádně obtížný a riskantní

Singapurským chirurgům bude asistovat dětský neurochirurg Benjamin Carson z Baltimoru. V roce 1987 jako první na světě úspěšně oddělil dvojčata srostlá hlavami. Pomáhat bude řada dalších lékařů z USA, Francie, Japonska a Švýcarska. Operaci povede Singapurec Keith Goh, který pacientky tři měsíce přesvědčoval, aby si vše rozmyslely. Goh v roce 2001 úspěšně oddělil tehdy 11měsíční nepálská siamská dvojčata Gangu a Jamunu.

Případ Íránek je ale mimořádně obtížný i tím, že mají společnou žílu, která odvádí krev z obou mozků. Případem se zabývali i němečtí lékaři, ale nakonec je v roce 1996 odmítli operovat. Zákrok v Singapuru má být hrazen z výtěžku charitativní kampaně. Bez platů lékařů bude stát skoro 290 tisíc dolarů. Zdravotníci se nároku na plat vzdali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám