Hlavní obsah

Putin svých cílů na Ukrajině už dosáhl, tvrdí Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka už dosáhla cílů v tzv. speciální vojenské operaci, jak Rusko oficiálně nazývá svou agresi proti Ukrajině. Obě strany konfliktu by teď měly sedět u jednacího stolu a diskutovat o všech otázkách, včetně budoucnosti Krymu a dalších ukrajinských území, které si Moskva nárokuje, míní Lukašenko.

Putin svých cílů na Ukrajině už dosáhl, tvrdí běloruský prezident Alexandr LukašenkoVideo: Reuters

 
Článek

Běloruský prezident to řekl v rozhovoru, který na síti YouTube zveřejnila ukrajinská novinářka Diana Pančenková, jež je označovaná za proruskou.

„Jeho cíle (Ruska) se k dnešnímu dni naplnily. A Ukrajina se po skončení této války už nikdy nebude chovat k Rusku tak agresivně jako před ní. Ukrajina bude jiná,“ řekl Lukašenko v interview, z nějž citovala agentura Reuters.

„Jednání by měla začít bez předběžných podmínek. To je klasický přístup každé diplomacie,“ řekl dále běloruský prezident s tím, že témata by měla zahrnovat „vše, o čem je nutné mluvit“, tedy Krym, Cherson, Záporoží, Doněck i Luhansk.

Lukašenko současně odmítl, že by jej ruský prezident Vladimir Putin tlačil k tomu, aby se Bělorusko zapojilo do války na Ukrajině. „K čemu by to bylo? Nic by to nepřineslo,“ uvedl Lukašenko, jenž je blízkým Putinovým spojencem a jehož země loni poskytla své území pro ruskou invazi na Ukrajinu.

Foto: President Of Belarus Press Servi, Reuters

Alexandr Lukašenko při rozhovoru s novinářkou Dianou Pančenkovou

To Lukašenko v rozhovoru přiznal s tím, že šlo o „jednotlivé jednotky“. Tvrdil však, že o plánu Moskvy dopředu nevěděl. Řekl jen, že několik dní před invazí jej šéf Kremlu požádal, aby ho „kryl, kdyby se něco stalo“.

„Sašo, jsme spojenci“

„Řekl mi doslova, a jste první, komu to říkám: ‚Poslouchej Sašo, víš, taková je situace, kdyby se nedej bože něco stalo, no, jsme spojenci‘,“ řekl Lukašenko v rozhovoru.

Běloruský prezident dále pohrozil, že ruská armáda má možnosti ovládnout celý jih Ukrajiny až k moldavské hranici. A ze západní strany prý „hrozí Ukrajině nebezpečí ze strany Polska“.

„Zůstane vám (Ukrajincům) jen cár území, pokud vůbec. A Ukrajina jako stát nebude,“ varoval běloruský vůdce, ačkoli jsou ruské jednotky v posledním období na většině frontové linie v defenzivě.

Lukašenko v interview také vyjádřil názor, že ruským prezidentem bude ve volbách za půl roku opět zvolen Putin. „Nemá teď v Rusku soupeře,“ tvrdí Lukašenko.

Lukašenko nařídil obnovení kontaktů Běloruska s Polskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám