Hlavní obsah

Putin gratuloval k MDŽ. Na loňský slib ženám se vykašlal

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval ženám k Mezinárodnímu dni žen, který v Rusku patří k významným svátkům. Poznamenal, že „vznešený, uctivý postoj k ženám a mateřství jsou v Rusku základní hodnotou“.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin blahopřeje ženám k MDŽ, v pozadí socha Kateřiny Veliké

Článek

„Vznešený, uctivý postoj k ženě, k mateřství je pro nás bezpodmínečnou hodnotou předávanou z generace na generaci,“ řekl Putin ve videopozdravu, který pronesl v Kremlu u sochy Kateřiny II.

Zdůraznil, že v Rusku je Mezinárodní den žen „vždy naplněn zvláštní vřelostí a významem, nejlaskavějšími, nejjasnějšími a nejupřímnějšími pocity“.

Ruští novináři působící v exilu, například v serveru Meduza, však připomínají Putinovo blahopřání z loňského března, kdy ženám sliboval, že nepošle do bojů na Ukrajině muže procházející povinnou vojenskou službou v armádě ani nepovolá do boje vojáky ze zálohy.

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Už v září ale ruský prezident vyhlásil „částečnou mobilizaci“, při které úřady povolaly do armády statisíce mužů.

Část z nich podle otevřených zdrojů zakrátko přišla o život na frontě na Ukrajině, aniž by se dočkala důkladnějšího výcviku. Hovořilo se i o povolancích, kteří na Ukrajině padli.

Nyní vedle gratulace „matkám, babičkám, sestrám, ženám, dcerám a přítelkyním ve městech a vsích naší velké země“ prezident zvlášť poblahopřál vojákyním, které „si zvolily nejvyšší poslání - obranu vlasti“, ať už v bojových jednotkách, anebo v roli vojenských lékařek a zdravotnic.

Zvlášť Putin také oslovil ženy, jejichž příbuzní válčí na Ukrajině. Prezident také hovořil o vnímavosti ženského srdce v „těžkých chvílích, v dobách zkoušek“.

Putin porušil slib ženám k MDŽ, že záložáky nepovolá

Evropa

Putin také upozornil na to, kolik v životě spočívá práce a duchovní štědrosti na ženách. Poukázal na důležitost a hodnotu úsilí, které vynakládají, aby zajistily, že „láska, pohodlí a harmonie vládne v rodině“.

„Drahé ženy, v tento den nadcházejícího jara vám chci popřát lásku, vzájemné porozumění s těmi, kteří jsou vám drazí, a aby vřelost, kterou tak štědře sdílíte, se vám stonásobně vrátila, aby také zahřála vaše srdce,“ uzavřel Putin.

Na rozkaz šéfa Kremlu vpadla ruská vojska do sousední země před 378 dny, čímž ruský prezident rozpoutal nejhorší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

Válka si podle odhadů už vyžádala desítky tisíc životů vojáků a tisíce zabitých civilistů; miliony lidí pak vyhnala z domovů.

Putin se nedožije konce války, zaznělo v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám