Hlavní obsah

Putin chce jmenovat premiéra po konzultaci s parlamentem

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimír Putin, který v úterý odvolal vládu premiéra Michaila Kasjanova, chce jmenovat jeho nástupce co nejdříve, ale až po konzultaci s parlamentní většinou. Prohlásil to včera na setkání se členy staré vlády, která byla -s výjimkou premiéra - pověřena plněním dosavadním úkolů.

Foto: foto-felli

Křest kvasných nápojů

Článek

V loňském poselství parlamentu Putin prohlásil, že jmenování vlády bude řešit po konzultacích s parlamentní většinou.

To by však nemělo být problémem, protože většinu ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) představují prokremelská seskupení v čele se stranou Jednotné Rusko vedené Borisem Gryzlovem.

Putin neřekl, jak dlouho bude nového předsedu vlády vybírat, konstatoval však, že "to může vyžadovat úsilí, může to přinést neočekávané prvky, možná bude třeba delší doby".

"S ohledem na výsledky voleb do Státní dumy považuji za možné vytvořit profesionální efektivní vládu, která se bude opírat o parlamentní většinu," prohlásil Putin.

Podle ústavy má však prezident na jmenování nového premiéra jen dva týdny.

Hledá se premiér

Na schůzce v Kremlu prezident řekl, že odvolání vlády tři týdny před prezidentskými volbami mělo dva důvody, "politický a administrativně-organizační". Politický důvod je v tom, že pokládá za nutné seznámit veřejnost s člověkem, s nímž počítá do funkce premiéra.

Druhý spočívá prý v tom, že v souvislosti s volbami hlavy státu "vláda skládá své pravomoci a podle ústavních podmínek ke jmenování nové může dojít až začátkem června". Nynější odvolání vlády tak prý bylo "prakticky plánovaným opatřením".

Podle ústavy musí být po zvolení nového prezidenta dosavadní vláda rozpuštěna. Tím, že odchod Kasjanova oznámil již nyní, prý Putin, jehož znovuzvolení do čela státu je takřka jisté, chce "ušetřit" přes tři měsíce.

Pozorovatelé v Moskvě se nyní dohadují, zda jmenování Viktora Christěnka úřadujícím premiérem je náznakem budoucího obsazení funkce premiéra.

Dalším kandidátem by mohl být ministr financí Alexej Kudrin, označovaný za liberála, či ministr obrany Sergej Ivanov, Putinův známý ještě z dob působení v tajné službě.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin odvolal premiéra Kasjanova

Necelé tři týdny před prezidentskými volbami se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl v úterý odvolat předsedu vlády Michaila Kasjanova. Putin odvolání...

Výběr článků

Načítám