Hlavní obsah

Protiofenziva nepřinesla očekávané výsledky. Bojujeme proti druhé nejlepší armádě na světě, připustil Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiofenziva ukrajinských ozbrojených sil zahájená letos v červnu nepřinesla podle prezidenta Volodymyra Zelenského očekávané výsledky. Za důvod označil nedostatek zbraní a vojáků. Řekl také, že Ukrajina bojuje proti „druhé nejlepší armádě na světě“.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj se takto vyjádřil v rozhovoru pro americkou tiskovou agenturu Associated Press (AP). „Chtěli jsme rychlejší výsledky. Z tohoto pohledu jsme jich bohužel nedosáhli. To je fakt,“ uvedl Zelenskyj s tím, že jeho země nedostala od západních spojenců všechny zbraně, které potřebuje.

„Podívejte, my neustupujeme. Jsem spokojený. Bojujeme s druhou (nejlepší) armádou na světě. Potud jsem také spokojený,“ řekl dále prezident v narážce na ruské ozbrojené síly.

„Ztrácíme ale lidi, a tady spokojen nejsem. Nedostali jsme všechny zbraně, které jsme požadovali. Nemůžu být spokojený, ale nemůžu si ani moc stěžovat,“ dodal Zelenskyj.

Připustil, že ukrajinská armáda nemá dostatek síly pro dosažení požadovaných výsledků. To ale podle něj není důvod k tomu, aby se vzdala. „Jsme si jisti svými kroky. Bojujeme za to, co nám patří,“ zdůraznil.

Olena Zelenská si nepřeje, aby manžel znova kandidoval na prezidenta

Zahraniční

Jako možnou cestu k úspěchu označil Zelenskyj zvýšení zbrojní produkce na Ukrajině, a to především ve spolupráci se západními firmami. Nic podle něj neděsí Rusko více než vojensky soběstačná Ukrajina. „Dejte nám tyto příležitosti a my budeme vyrábět,“ dodal.

Ukrajina spustila svou protiofenzivu v červnu ve snaze přerušit ruský pozemní most mezi anektovaným Krymem a okupovaným východem Ukrajiny. Frontovou linii, kterou Rusko v měsících před zahájením útoku důkladně opevnilo, dokázali ukrajinští vojáci posunout místy jen o jednotky kilometrů, a to za cenu velkých ztrát na obou stranách.

Podle deníku Bild se ruským silám nyní podařilo získat pod kontrolu další město v Doněcké oblasti. Jde o Marjinku západně od Doněcku, o kterou se od loňského března tvrdě bojovalo. Ještě nedávno Ukrajinci drželi její západní část, nyní se ale zřejmě z města úplně stáhli. Prokazuje to i ruská vlajka na nejzápadnějším okraji tohoto kdysi jedenáctitisícového města s majestátní katedrálou a továrnou na pneumatiky.

Po dvou letech ruského ostřelování raketami, bombami a dělostřeleckými granáty je Marjinka prakticky zničená a neobyvatelná. „Ztráta města se rovná další katastrofě. Ukrajinská armáda zcela zjevně není schopna se svými aktuálními kapacitami zbraní a vojáků čelit ruskému náporu v doněckém regionu,“ komentoval situaci Bild.

Jiný obraz skýtá podle deníku jih Ukrajiny. I tam se nadále bojuje, ale ukrajinská armáda tam pokračuje v ofenzivě, zejména kolem obce Krynky na jižním břehu Dněpru. Ukrajinci tam vytvořili předmostí, které nadále brání, a dokonce rozšiřují.

Obec Krynky mají ukrajinské síly pod kontrolou už pět týdnů, což se Rusové snaží změnit intenzivním ostřelováním.

Musíme urychleně upevnit frontové linie, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám